Finalni izvještaj “Uključimo žene u procese promjena”

VijestiKomentari isključeni za Finalni izvještaj “Uključimo žene u procese promjena”

Skoro 100 žena iz svih dijelova BiH, predstavnica vlasti, civilnog društva, političkog i javnog života, poduzetnice, pravne ekspertice, su učestvovale u radu Inicijative “Uključimo žene u procese promjena”, tokom koje su organizovana četiri tematska okrugla stola tokom 2017. i 2018. godine, sa fokusom na pravo pristupu radu, zdravstvenoj skrbi i socijalnoj zaštitu, kao i na pitanja koja se odnose na održivi mir i pravdu.

Rezultat okruglih stolova je Izvještaj koji obuhvata opservacije koje su učesnice podijelile i preporuke učesnica koje su iznesene tokom okruglih stolova organiziranih tokom pilot faze Inicijative.
Ovaj Izvještaj  ima cilj da pokaže šta može donijeti potpuno i sadržajno učešće žena u politici i javnom životu u BiH, kao i da predstavi posljedice trenutne nedovoljne zastupljenosti žena i ograničene pažnje koja se posvećuje rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena.

U prvom poglavlju, pod nazivom Ključni nalazi i preporuke, dat je pregled izazova i rješenja koje su učesnice naglašavale na okupljanjima unutar Inicijative.

Sljedeće poglavlje, Detaljni nalazi, predstavlja konkretnije opservacije i preporuke, zasnovane na izvještajima koji su pripremljeni o sva četiri tematska okrugla stola, te potvrđene na validacijskoj radionici.

Žene iz različitih sfera života i dijelova zemlje bile su pozvane da učestvuju u razgovorima. A kako žene, kao i muškarci, imaju
različite stavove, opservacije koje su iznošene na okruglim stolovima znale su se značajno razlikovati.

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i fondacija Kvinna till Kvinna su zaslužni za pokretanje Inicijative “Uključimo žene u procese promjena”.

Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.