Godišnji izvještaj Helsinškog parlamenta građana za 2018.

Riječ koja je obilježila godinu za nama je riječ PRAVDA. Svaki dan su je uzvikivali i prizivali građani i građanke na Trgu Krajine u Banjaluci, pozivajući nadležne institucije da otkriju ko je ubio Davida Dragičevića. Od marta do 25. decembra su se svakodnevno okupljali upravo oko te jedne riječi – PRAVDA. Onda je, na katolički Božić, uslijedila intervencija policije RS i postalo je zabranjeno okupljati se i opasno izgovarati riječ PRAVDA.

Helsinški paralement građana je, zajedno sa drugim organizacijama civilnog društva, na policijsku intervenciju, sporna privođenja i navode o nedozvoljnoj i prekomjernoj upotrebi sile, reagovao dopisima  nadležnim insitucijama i javnim istupima i saopštenjima. Sa tim smo dočeli kraj 2018, koju su pored istrajnosti grupe Pravda za Davida da dođu do istine, obilježili  i migrantska kriza i Opšti izbori održani u oktoboru 2018.

Izvještaj pred vama sumira sve naše aktivnosti, projektne i vanprojektne, koje smo realizovali tokom 12 mjeseci prošle godine. I dalje nemamo Kuću ljudskih prava u Banjaluci, prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja su ozbiljno dovedena u pitanje, najavljuje se donošenje još restriktivnijih zakona kojima se uređuju neka od osnovnih ljudskih prava, primjena zakona je nekonzistentna i nedosljedna, govor mržnje preuzima javni prostor. Ljudi se sve više plaše da javno govore i iznose svoja mišljenja. Ne znamo šta nam donosi 2019, ali želimo da vjerujemo da od ovoga ne može biti gore i da se i mi nećemo pridružiti armiji koja napušta ovu zemlju. 

Kompletan izvještaj pročitajte OVDJE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti