Lideri Zapadnog Balkana u Sarajevu

Drugog dana Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevo su stigli lideri Zapadnog Balkana koji će, kako je najavljeno, razgovarati o brojnim temama ekonomske i političke prirode, od važnosti za cijelu regiju.

“Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta” fokus je Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, koji je počeo jučer u Sarajevu.

O ključnim temama za regiju govorit će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u ovom dijelu programa, predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U fokusu sastanka i foruma u Sarajevu će biti i izgradnja Koridora 5c, panevropskog koridora koji povezuje Srednju Evropu s BiH, i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor. Očekuje se potpisivanje niza ugovora između institucija u BiH i predstavnika EBRD-a.

Očekuje se organiziranje više od 40 događaja na šest lokacija, a kroz investicijsku agendu i sesiju bit će predstavljeni sektori u BiH za koje se vjeruje da imaju potencijal, a to su IT sektor, turizam, autoindustrija, agrikultura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije.

Na samitu lidera Zapadnog Balkana bit će razgovarano o snažnijem ekonomskom rastu, razvoju infrastrukture (cestovne, energetske i digitalne), ali i drugim aktuelnim temama.

Uvodna sjednica Odbora guvernera održat će se danas, s obraćanjima počasnog gosta koji predstavlja državu domaćina, Jyrkia Kaitainena, potpredsjednika Evropske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost i Sume Chakrabartija, predsjednika EBRD-a. Za danas je također planiran i sastanak lidera Zapadnog Balkana

Bosni i Hercegovini, državi domaćinu, bit će posvećena posebna sjednica. Svi ovi događaji okupit će istaknute govornike iz cijelog svijeta s ciljem razmjene znanja i poticanja diskusije i debate.

Svoje potencijale i strateške industrije, BiH će predstaviti na sesiji o potencijalima za investiranje u BiH, pod nazivom “Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte”, koja se održava u četvrtak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Na ovoj sesiji svim prisutnima će biti predstavljeni i benefiti investiranja u BiH, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, te prenesena pozitivna iskustva stranih investitora.

federalna.ba/AA

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti