Nova Evropska komisija o kandidaturi BiH za EU naredne godine

ukljuciseKomentari isključeni za Nova Evropska komisija o kandidaturi BiH za EU naredne godine

Evropska unija će donijeti odluku o daljim koracima u pristupu BiH EU kada dođe nova Evropska komisija, poslije novembra 2019. godine, potvrdila je “Nezavisnim” Maja Kocijančić, portparolka Evropske akcione službe.

S obzirom na to da nova komisija počinje mandat u novembru i da je sigurno da odluku neće moći donijeti odmah nakon stupanja na dužnost, izvjesnim se čini da bi konkretne odluke mogle biti donesene najranije početkom naredne godine.

Kocijančićeva nam je rekla da će trenutna Evropska komisija izvršiti pregled i procjenu spremnosti BiH kako bi zemlja mogla krenuti ka dobijanju kandidatskog statusa.

Naglasila je da je od krucijalne važnosti da se nastave reforme koje su potrebne za pristupanje EU, kao i da politički lideri završe posao u vezi s formiranjem vlasti na svim nivoima “kroz konstruktivnu saradnju i u interesu ljudi BiH”.

“Mišljenje koje pripremamo u vezi s aplikacijom BiH će biti zasnovano na odgovorima koje smo dobili od bh. vlasti. Naša namjera je da mišljenje predstavimo do kraja maja”, rekla je Kocijančićeva.

Podsjećanja radi, Strategiju za zapadni Balkan predstavio je Žan-Klod Junker u februaru prošle godine, a akcioni plan za njenu implementaciju sadrži šest glava. Oblasti se odnose na jačanje vladavine prava, bezbjednosnu i migracionu politiku, socijalno-ekonomske reforme, jačanje povezanosti, digitalnu agendu i regionalnu saradnju i međusobno pomirenje.

Na naše pitanje Evropskoj komisiji šta je do sada konkretno urađeno na implementaciji Strategije, navode da je u poglavlju koje se odnosi na povezanost, trenutno aktivirano 700 miliona evra investicionih projekata s ciljem ukupnog kapaciteta investicije od 2,4 miliona evra. Namjera je, kako su nam rekli, da se na zapadnom Balkanu poboljšaju cestovni i željeznički koridori, kao i kompletna elektroenergetska mreža.

“Podržavamo projekte uvođenja širokopojasnog interneta, što je dovelo do nedavnog potpisivanja regionalnog sporazuma o ukidanju rominga u svim zemljama zapadnog Balkana.

U oblasti socijalno-ekonomskih reformi ističu da je formiran Garantni fond s povoljnim finansiranjem projekata mladih preduzetnika.

“Pomažemo povećanju obrazovne mobilnosti za stručno i univerzitetsko obrazovanje. Takođe, snažno pomažemo implementaciju Akcionog plana za uvođenje regionalne ekonomske zone”, rekli su oni.

Dodaju da je u oblasti bezbjednosne i migracione politike otvoreno nekoliko programa i misija koje se odnose na saradnju s policijskim i bezbjednosnim snagama, kao i službama koje se bave migracionim izazovima u našem regionu.

“Imamo nekoliko izrazito specijalizovanih misija kako bismo pomogli reformu pravosuđa”, rekli su oni.

Ističu da je u oblasti koja se odnosi na regionalnu saradnju i pomirenje takođe aktivno nekoliko programa kako bi se popravile međusobne veze, a u to su uključeni i projekti u oblasti kulture, turizma i sporta.

“Naša Strategija za zapadni Balkan učvršćuje evropsku perspektivu regiona i daje novi zamah odnosima EU i zapadnog Balkana. U jednu ruku ona je taksativno navela uslove koje treba slijediti uz jasno naglašenu činjenicu da je proširenje proces zasnovan na konkretnom napretku, što zahtijeva snažnu regionalnu saradnju”, rekli su nam oni.

U Evropskoj komisiji kažu da je u Strategiji jasno naznačeno na koji način će EU pojačati svoje napore da podrži korake koje partneri u regionu preduzimaju.

“EU ispunjava svoj dio obaveza sa značajnim napretkom koji je ostvaren u svim oblastima Strategije”, zaključili su oni.

Izvor: Nezavisne novine

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.