OKRUGLI STO U BANJALUCI: Reagovati i zaštititi žrtve seksualog uznemiravanja i seksualne iznude

Stvaranje sigurnog okruženje, podrška i pravna, sistemska i društvena zaštita su potrebni za žrtve seksualnog uznemiravanja, seksualne iznude i svih drugih oblika seksualnog nasilja, dok počinioce treba adekvatno sancionisati.

Rečeno je to, između ostalog, na okruglom stolu koji je održan danas, 29. marta, u prostorijama Kuće ljudskih prava Banja Luka.

Okrugli sto na temu „Seksualno nasilje – stvaranje sigurnog okruženja“  održan je sa cilj podizanje svijesti o važnosti uočavanja i reagovanja na znakove seksualnog uznemiravanja, ali i upoznavanje sa pojmom seksualne iznude kao koruptivne radnje.

Tokom diskusije je ukazano i na  odredbe Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, te važnost donošenja internih akata u preduzećima i ustanova u kojima će biti jasno definisana pravila protiv seksualnog uznemiravanja. Takođe, istaknuta je važnost monitoringa nad takvim pravilnicima.

Okrugli sto organizovalo je Udruženje građana „Stop mobbing“  uz podršku Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.

Kroz uspostavljenu Mrežu za podršku prijaviteljima o seksualnom uznemiravanju i diskriminaciji na radnom mjestu, NVO „Stop mobbing“ pokreće kampanju „Nisi sama, šutnja te neće zaštititi“ sa ciljem pružanja zaštite i podrške žrtvama nasilja.

A u toku je i kampanja „Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!“, koju implementira Helsinški parlament građana Banja Luka, a u okviru projekta “Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije”.

Anica Ramić, predsjednica Udruženja “Stop mobbing” iz Trebinja , istakla je da je bitno da se u cijeloj BiH priča o ovim temama.

“Ovo je okrugli sto na kojem želimo predstaviti ko pruža pomoć žrtvama seksualnog uznemiravanja i svjedocima. Uradili smo anketu sa građanima i javnim institucijama o tome koji su mehanizmi zaštite od seksualnog uznemiravanja, a ona je pokazala da malo ko zna o svemu tome. Na pitanja kome biste se vi obratili, oni su rekli: radnom kolegi, koleginici, znači plaše se reći onome ko ih može zaštititi, nemaju povjerenje u šefove, institucije i one koji bi trebali da ih štite”, istakla je Ramićeva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti