Živa biblioteka u Mostaru

U toku mjeseca marta, Helsinški Parlament građana održao je dvije žive biblioteke.

Prvo je održana online živa biblioteka sa studentima iz Sarajeva (Fakultet Političkih nauka) 19.marta sa početkom u 19h putem zoom platforme.  Tokom ove online radionice, predstavile su se tri žive knjige: „Biraj svoj put“, „Stres, hormoni, potiskivanje i rak“ i „Kad tišina vrisne“, a sesija je trajala sat i po. Ukupan broj učesnika jeste 15. Studenti/ce su tom prilikom postavljali pitanjima o izazovima sa kojima su se žive knjige susretale, kao što su reakcije porodice ili prijatelja, i generalno reakcija zajednice. Žive knjige su direktno odgovarale na pitanja i komentarisali poruke, a reakcije studenata su bile jako pozitivne, uz nadu da će im opet biti omogućeno da uzmu učešće u živo ili online živoj biblioteci. Ovom prilikom dijelimo i jedan utisak koji je stigao na naš mejl dan kasnije:
“ Moje riječi su tako skromne da izraze osjećaje koje su govornik/ce sinoć u meni izazvali. Naleti motivacija praćeni dubokim promišljanjem natjerali su me da preispitam neke stvari u svom životu i krenem dalje u nove avanture i pobjede. Hvala za pozivnicu, hvala za organizaciju, hvala za svaku riječ.”

Druga živa biblioteka održana je u živo u partnerstvu sa Udrugom Rezon 21.marta. Ovog puta bili smo u gostima u JU Građevinskoj školi Mostar i učenicima 1. razreda predstavile su se četiri knjige: : “Djetinjstvo slomljenih krila”, „Face to face“, „Bez kontrole“ i „Kad tišina vrisne“. Ukupan broj učesnika sa živim knjigama jeste 23. Utisci učenika su bili da nisu očekivali ovakvu radionicu u smislu da ih je natjerala da ozbiljno preispitaju sebe, dublje razmišljaju i drugačije vide neke stvari. Oduševljeni učesnici na kraju čitanja istakli su da je ovo prvi put da su imali priliku razgovarati otvoreno sa mladim osobama koji se uspješno suočavaju sa najtežim životnim izazovima (kao što je invaliditet ili nasilje) te da im je ovo bilo inspirativno, poučno i nezaboravno iskustvo.

Aktivnost je dio projekta “Ne sudi knjizi po koricama” podržanim od strane Američke ambasade u BiH, a naša sledeća živa biblioteka je u Srebrenici koja je planirana za april 2024.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti