Počela kampanja #AštoNeBiMogla?

VijestiKomentari isključeni za Počela kampanja #AštoNeBiMogla?

Radionicom naziva “Za Rodnu Ravnopravnost sa Umjetnicom Selmom Selman” koja je održana u Bihaću 29. i 30. januara 2022. godine započela je online kampanje #AštoNeBiMogla? koja ima za cilj ohrabrivanje i motivisanje djece i mladih da diskutuju na teme rodne različitosti, kako bi se podstaklo smanjivanje rodnih razlika u upisu u škole, napredovanju i zadržavanju na svim nivoima obrazovanja i cjeloživotnog učenja za djevojke i mladiće, žene i muškarce.

Priznata bh.umjetnica Selma Selman je u Bihaću održala dvije motivacione radionice za djecu i mlade uzrasta od 7-18 godina, naziva “rodna= (ona+on)”. Kroz diskusiju i radionicu crtanja i slikanja djeca i mladi su imali priliku učiti o rodnim sterotipima i zanimanjima, kao i o online i rodno zasnovanom nasilju koje je takođe prisutno u školama.

Nakon radionica Selma je zajedno sa djecom izvela nastup Pismo Omeru, čiji je cilj poslati poruku široj javnosti o prisutnosti ovih tema i među djecom i mladima , te da jednakost između polova može da postoji bez predrasuda.

Kampanja #AštoNeBiMogla? će tokom 2022. godine biti realizovana i u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Radionice se realizuju u sklopu projekta “Za rodnu ravnopravnost je potrebno dvoje, by Selma Selman!” koji je finansijski podržan od Deutsche Gesellschaft für  Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ureda u BiH.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.