Pravo osoba sa invaliditetom na život u zajednici

Život u lokalnoj zajednici je pravo svih ljudi, pa tako i osoba sa invaliditetom. No, u Bosni i Hercegovini ovo pravo je uskraćeno ili značajno narušeno velikom broju njenih građana. Osobe s invaliditetom su dio populacije koja je u najvećem riziku od isključenosti iz zajednice.
Kroz ovu Analizu, autori su se bavili temom prava na životu u zajednici osobama s invaliditetom iz ugla procesa deinstitucionalizacije. Analiza je izrađena u okviru projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” kojeg realizuju Organizacija amputiraca “Udas” Banja Luka u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i udruženjem građana “Nešto Više” iz Sarajeva, a koji je podržala Evropska komisija. Nastala je u periodu od maja 2020. do oktobra 2020. godine.
Analiza je posvećena svim osobama s intelektualnim teškoćama u BiH, kao najviše marginaliziranom dijelu populacije koja je u najvećem riziku od institucionalizacije i narušavanja prava na život u lokalnoj uz zajednici uz praktičnu podršku baziranu na ličnim izborima i željama.

Analizu možete skinuti OVDJE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti