PUBLIKACIJA ”25 godina nakon Daytona – Put za demokratsku i prospertitetnu Bosnu i Hercegovinu”

”Vrijeme je da se, 25 godina nakon rata, okonča hladni rat unutar i protiv Bosne i Hercegovine, koji i dalje traje. Osim toga, krajnje je vrijeme uključiti konačno i žene i njihove ideje o mirnoj budućnosti. Studije širom svijeta pokazuju da žene u mirovnim procesima postižu održivije rezultate – ovaj formativni element do sada je u potpunosti nedostajao u Bosni. Mora doći kraj politici koja izdaje upravo one snage koje su posvećene mirovnoj Evropi. Treba najaviti eru građana/građanki, onih koji djeluju kao civilni akteri/ke i koji se u Bosni zalažu za ljudska prava i temeljne ljudske slobode, usprkos svim otporima i prijetnjama. Njima je konačno potrebna beskompromisna pomoć čitave međunarodne zajednice, od Berlina, preko Bruxellesa, do Washingtona. Jer oni su garant za jedan prijeko potreban restart, koji Bosnu i Hercegovinu može pretvoriti u priču o uspjehu.”, navela je  Marion Kraske, urednica publikacije ”25 godina nakon Daytona – Put za demokratsku i prospertitetnu Bosnu i Hercegovinu” u svom tekstu ”Uvesti novu eru za građane/ke, s vlasti maknuti etnokartele”.

Pored ovog teksta, u publikaciji možete pročitati razmišljanja Kristjana Švarcšilinga u tekstu pod nazivom  ”Moć faktičkoga: Zašto Dayton nema veze sa pravdom”, Jensa Voelka ”Bosna i Hercegovina: Kako izaći iz daytonskog labirinta? i drugih eminentnih autora/ki.

Takođe, u publikaciji je objavljen intervju sa Azrom Zornić ”Dok se ne provede moja presuda, u Predsjedništvu BiH sjediće Kerber – troglavi pas iz grčkog mita” i predstavljen je značaj rada Inicijative Građanke za ustavne promjene kroz tekst ”Kome, ustvari, pripada Ustav BiH?”.

Publikaciju ”25 godina nakon Daytona – Put za demokratsku i prospertitetnu Bosnu i Hercegovinu” koju je objavila Fondacija Heinrich Böll – Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Albanija možete pročitati OVDJE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti