Regionalna konferencija o SLAPP tužbama 10. decembra u Domu omladine

U cijelom regionu bilježi se porast SLAPP tužbi koje se koriste kao alat da bi se zastrašili, obeshrabrili i ućutkali novinari/ke i aktivisti/kinje koji se bave temama od javnog i opšteg interesa.

Hrvatska u regionu prednjači po broju podignutih SLAPP tužbi, a slijede je Bosna i Hercegovina i Srbija.

SLAPP tužbe  (strateške tužbe protiv učešća javnosti) nisu prepoznate u pravnim sistemima zemalja u regionu. Ono što ih karakteriše je finansijsko, emotivno, psihičko i profesionalno iscrpljivanje novinara/ki, njihovih redakcija i aktivista/kinja i neformalnih grupa koji istražuju, propituju i ukazuju na različite društvene anomalije, korupciju i kriminal.

Koje su mogućnosti i mehanizmi za borbu protiv SLAPP tužbi?

Šta je ANTI- SLAPP strategija i da li je imamo?

Kako pomoći novinarima i aktivistima u odbranama od SLAPP tužbi?

O ovim aktuelnim pitanjima diskutovaće se na drugom panelu „Regionalna konferencija o SLAPP tužbama“, koji će se održati 10. decembra, od 13:15 do 15:00 časova, u Domu omladine u Banjaluci.

 Panel se organizuje u okviru manifestacije „Dani Srđana Aleksića“.

Očuvanje slobode medija i aktivizma ključno je za demokratsko društvo, zato je važno raditi na jačanju mehanizama zaštite od neopravdanih pravnih prijetnji – SLAPP tužbi!

PREDSTAVLJAMO VAM PANELISTE:

Svjetlana Milišić Veličkovski, sutkinja Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine

Sutkinja ima dugogodišnje iskustvo u radu na građanskim i upravnim predmetima. Ekspertica je i stalna saradnica Vijeća Evrope kao edukatorica na obukama za članove i članice pravosuđa u oblasti slobode izražavanja i medija, za koju vodi i online kurs za pravne stručnjake (HELP). Stalna je edukatorica Centra za edukaciju sudija i tužilaca za oblast građanskog prava i ljudskih prava, uključujući i oblast slobode izražavanja. Sutkinja Milišić Veličkovski je koautorica dva izdanja Komentara Zakona o parničnom postupku.

Branka Dragović Savić, glavna i odgovorna urednica portala Autonomija.info

Novinarstvom se bavi od 1997. godine. Do 2000. godine sarađivala je sa više listova i nedjeljnih novina, među kojima su bili “Novosadski nedeljnik” i list “Vojvodina”. Od 2001. do 2013. godine zaposlena u listu “Dnevnik” iz Novog Sada, u rubrici unutrašnja politika. Od 2013. radi u Radio-televiziji Vojvodine. Od 2010. godine sarađuje sa portalom Autonomija, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a od 2019. je glavna i odgovorna urednica na portalu. Bila je na poziciji predsjednice Izvršnog odbora NDNV u periodu 2016-2019. godine. Od 2109. do 2022. bila članica Upravnog odbora NDNV.

Eldin Karić, urednik portala Žurnal.info

On je na poziciji izvršnog direktora Udruženja “Centar za razvoj medija i analiza” (CRMA), kao i urednik u online magazinu Žurnal, glavnom projektu CRMA.

Bio je glavni i odgovorni urednik, zamjenik glavnog urednika i izvršni urednik magazina Start BiH. Magazin Start BiH dobio je nagradu “Novine godine 2003” koju dodjeljuju najveće novinarske organizacije u Bosni i Hercegovini. Start BiH osvojio je Amnesty International Media Awards 2003.

Specijalizaciju iz menadžmenta u tiskanim medijima završio na St. Norbert's College.

Emina Zahirović Pintarić, advokatica

Ona je advokatica sa dvanaest godina pravnog iskustva u privatnom, neprofitnom i državnom sektora. Magistrirala je međunarodno pravo na Univerzitetu Westminster, London, UK. Koautorica je dvije knjige, autorica pet članaka i radila je kao istraživačica na tri međunarodna projekta i kao vanjska konsultantica na tri projekta u BiH.

Radila je kao saradnica i eksterna konsultantica za međunarodne, regionalne i domaće advokatske firme i međunarodne organizacije.

Strast joj predstavljaju ljudska prava i podržava međunarodne organizacije i lokalne formalne i neformalne grupe u prikupljanju i širenju informacija o kršenju ljudskih prava, zagovaranju i strateškim parnicama, kao i pružanju podrške žrtvama kršenja ljudskih prava.

Prije nego što je započela svoju samostalnu advokatsku praksu 2019. godine, radila je za Wolf Theiss, vrhunsku advokatsku kancelariju iz Austrije, BDK Advokate iz Srbije i Descartes Solicitors iz Velike Britanije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti