Rodno zasnovana diskriminacija: Rijetko koji slučaj završi na sudu zbog straha

U okviru saradnje sa novinarima/kama u sklopu projekta “Osnaživanje pružalaca pravne pomoći za borbu protiv diskriminacije na temelju roda na tržištu rada, u BiH” donosimo vam tekst novinarke portala buka.ba Maje Isović Dobrijević, o rodno zasnovanoj diskriminaciji i pružaocima besplatne pravne pomoći.

Centri za besplatno pružanje pomoći su mjesta gdje žene mogu dobiti savjet i pomoć.

Žene u BiH jako rijetko pokreću sudske postupke da bi zaštitile svoja radnička prava. Prema razgovorima sa pravnicima koji vode centre za besplatnu pravnu pomoć, može se zaključiti da je strah glavni razlog zašto se žene boje pokrenuti sudske postupke da zaštite svoja prava. Za ostvarivanje prava jako su bitni i Centri za besplatno pružanje pravne pomoći, gdje se žene mogu obratiti za pomoć ili pravni savjet, jer mnoge radnice nisu u prilici da plate skupe advokate. Tih Centara širom zemalja ima mnogo, kako u okviru vladinih institucija, tako i u okviru civilnog sektora.

Sabina Mahić i Aida Ćosić iz pravnog tima Centra ženskih prava iz Zenice kaže da je ovaj Centar tokom tekuće godine pružio 2.600 usluga iz svih oblasti prava iz kojih pružaju besplatnu pravnu pomoć.

U pogledu radnih prava, u periodu od 01.01.2022.godine do 27.09.2022.godine Centru ženskih prava se obratilo ukupno 29 klijentica za pravnu pomoć iz oblasti radnog prava, od čega 12  (41,38%) za kršenje odredbi ugovora, 13 (44,83%) zbog otkaza ugovora o radu, 2 (6,90%) zbog uvezivanja radnog staža te 2 (6,90%) zbog otpremnine. U navedenom periodu pet klijentica obratilo im se i zbog rodno zasnovane diskriminacije na tržištu rada.

“U praksi postoji mnoštvo povreda prava i diskriminacija radnica na temelju trudnoće, poroda i materinstva. Ono što se u zadnje vrijeme javlja kao čest razlog obraćanja jeste upravo otkaz trudnica. Naime, praksa poslodavaca jeste da se zaključuju Ugovori na određeno vrijeme, od najviše 1-3 mjeseca i istekom navedenog perioda ženama u drugom stanju se uručuje odluka o prestanku ugovora zbog isteka roka na koji je zaključen. Nažalost prema važećem Zakonu o radu ovim kategorijama radnicama – trudnici može prestati ugovor o radu koji je sklopljen na određeno vrijeme istekom roka na koji je ugovor sklopljen neovisno o trudnoći. Naime, to se događa zato što je ugovor o radu na određeno vrijeme drugačije reguliran i kao takav ima drugačije posljedice na prava radnica, za razliku od ugovora koji je sklopljen na neodređeno vrijeme”, rekle su za BUKU Sabina i Aida.

Cijeli članak dostupan na: https://6yka.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti