Stub srama

Sanja Vulić

Sanja Vulić vrijeđala sutkinju ispred suda BiH

Ovaj put na Stubu srama našla se Sanja Vulić  koja je ispred suda BiH psovala i vrijeđala sutkinju. Nakon što se prije početka ročišta Miloradu Dodiku Sanja Vulić žalila da joj ne dopuštaju ulazak u Sud BiH i psovala, Vulić je ipak ušla na suđenje, a potom izašla i  ispred suda nastavila sa psovanjem i vrijeđanjem sutkinje Sene Uzunović. Osim što je spominjala izuzetno teške psovke, Sanje se  koristila i jezikom koji ne dolikuje javnoj ličnosti iz oblasti politike.

Podsjećamo da je govor mržnje javni govor, izrečen u javnom prostoru ili proširen u javni prostor putem medija, internetskih platformi ili društvenih mreža. Govor mržnje je svaki vid omalovažavanja, mržnje, uznemiravanja, vrijeđanja, prijetnji ili klevetanja neke osobe ili grupe na osnovu rase, pola, rodnog identiteta, seksualne orijentacije, etno-nacionalne pripadnosti, starosne dobi, zdravstvenog stanja, vjeroispovjesti i drugih karakteristika.

I dalje ovakva vrsta govora prolazi ne kažnjeno i bez sankcija, te javne ličnosti nastavljaju sa vrijeđanjem i tako prolaze nekažnjeno.

Ovde možete poslušati Sanju Vulić u neprimjerenom govoru i vrijeđanjima.

Milorad Dodik

Dodik galamio, vrijeđao i psovao novinarku

Milorad Dodik ponovo se našao na Stubu srama, nakon što je napao novinarku N1 BiH Snežanu Mitrović. Prvo se Dodik na press konferenciji obrušio na N1 televiziju, a zatim pozvao novinarku Snežanu Mitrović na telefon, galamio, vrijeđao je i psovao.
„Krenuo je da viče i psuje, bilo je vrlo lično i neugodno. Vrlo stresno. U toj minuti razgovora upotrebljavao je nepristojne reči, psovao je… “, ispričala je Mitrović. Novinarka je nakon toga bila veoma potresena i nije znala na koji način da postupi: da li da to prijavi kao vrstu prijetnje ili da se povuče u sebe.
Ovakvo ponašanje ne samo da ugrožava prava i slobode novinara i novinarki, nego su i opasna poruka svim ženama, posebno novinarkama, aktivistkinjama i javnim osobama. Situacija po pitanju uvreda na novinarke i novinare u našoj zemlji  je sve alarmantnija. Ovaj problem posebno je naglašen i u poslednjem izvještaju Evropske komisije koja izražava zabrinutost zbog sve češćih napada, prijetnji i pritisaka na novinarke i novinare. Ukoliko se ovakve riječi uskoro ne krenu sankcionisati, ona su uvijek početak nekih nekih većih i opasnijih uvreda i napada.

Stranka demokratske akcije (SDA),
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ),
Partija demokratskog progresa (PDP),
Savez za bolju budućnost i
Demokratski narodni savez

Stranke koje ignorišu pitanja rodne ravnopravnosti

Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Partija demokratskog progresa (PDP), Savez za bolju budućnost i Demokratski narodni savez su pet stranaka koje za tri godine nijedanput nisu odgovorile na pitanja iz Rodnog barometra, koji se koristi kao alat za argumentovano praćenje i ocjenjivanje koliko su ključne političke partije u Bosni i Hercegovini istinski posvećene radu na unapređenju principa rodne ravnopravnosti u BiH.

Iako je riječ o ključnim političkim partijama, ili partijama koje značajno participaraju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i tako izravno utiču i na politike naše države i entiteta krojeći nam sudbinu, ovih pet stranaka su pokazale ignorantski odnos i nezainteresovanost za pitanja ravnopravnosti žena i muškaraca u našem društvu.

Naime, nijedanput za tri godine, počevši od 2021. nisu našle ni 15-tak minuta vremena da odgovore na neka jednostavna pitanja, koja su se odnosila na broj žena u članstvu partije , broj žena u Glavnom/Središnjem odboru stranke ili da li bi podržali uvođenje rodno-odgovornog jezika u Ustav BiH. iako to nisu bile obavezne, neodgovaranje na ova jednostavna pitanja, koja ne oduzimaju previše vremena, pogotovo partijama koje imaju brojno članstvo i radno angažovano osoblje, prosto implicira da su pitanja učešća, uloge i pozicije žena u strankama, ovim partijama nebitna i marginalna.

S druge strane, jedan broj politčkih partija je redovno dostavljao odgovore za Rodni barometar i tokom ove tri godine, neke od njih su čak i poboljšale svoje interne dokumente kako bi obezbijedile da u rukovodećim organima partije imaju najmanje 40% manje zastupljenog pola, što je i Zakonom o ravnopravnosti polova BiH propisana obaveza, ili da prednost prilikom izbora daju osobama manje zastupljenog pola.

Političke partije, u kontekstu našeg društvenog uređenja, imaju izuzetno važnu ulogu, ali i odgovornost i obavezu, da unapređuju demokratske procese i da promovišu demokratske principe i univerzalana ljudska prava, uključujući i ženska ljudska prava, kako u društvu generalno, tako i unutar svojih vlastitih organizacija.

Nadamo se da će se ovih pet političkih partija ubuduće odgovornije odnositi prema pitanja učešća i položaja žena, kako u svojim stranaka, tako i svim drugim oblastima društvenog života i rada.

Vlado Đajić i Draško Stanivuković

Neprihvatljiv govor mržnje u javnom prostoru

Vlado Đajić i Draško Stanivuković nastavljaju da, u svojim međjusobnim obračunima, truju javni prostor, ne birajući riječi i nevodeći računa da li će time nekog uvrijediti ili poniziti. Pa su tako žene koje rade u Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluke izjednačene sa starletama, što je, pak, Đajiću „bolje od pedera“.

Žene i osobe drugačije seksualne orijentacije su tako ponovo, i po ko zna koji put, kroz usta visokopozicioniranh političara kojima mi obezbjeđujemo plate, stigmatizovane i degradirane.

Iako se Stanivuković izvinio svim „časnim ženama“ koje rade na UKC, to ne umanjuje njegovu političku i moralnu odgovornost za javno izgovorene riječi. Ni njegovu ni Đajićevu koji obnaša više važnih funkcija – od direktora UKC, do poslanika u Narodnoj skupštini RS i predsjednika Gradskog odbora SNSD Banjaluka.

Pitamo se da li su Đajić i Stanivuković uopšte svjesni svoje odgovornosti za iznesene riječi u javnom prostoru. Da li znaju da ovim i ovakim izjavama, koje izlaze izvan okvira međusobonog okršaja dvojice političara, izazivaju i raspiruju mržnju koja može prerasti u nasilje. Podsjećamo da  su izazivanje i raspirivanje mržnje krivična djela, za koja su, ako su počinjena zloupotrebnom položaja ili ovlaštenja, propisane zatvorske kazne.

Podsjećamo da je govor mržnje javni govor, izrečen u javnom prostoru ili proširen u javni prostor putem medija, internetskih platformi ili društvenih mreža. Govor mržnje je svaki vid omalovažavanja, mržnje, uznemiravanja, vrijeđanja, stigmatizacije, prijetnji ili klevetanja neke osobe ili grupe na osnovu rase, pola, rodnog identiteta, seksualne orijentacije, etno-nacionalne pripadnosti, starosne dobi, zdravstvenog stanja, vjeroispovjesti i drugih karakteristika.

Do kada će u našem društvu mizogini i govor mržnje koji dolazi od javnih ličnosti prolaziti nekažnjeno?

 

Milorad Dodik

“Svaka joj za šamara“ riječi su Milorada Dodika

Još ranije smo pisali o javnim ispadima Dodika i njegovim negativnim stavovima prema političarkama i novinarkama, a njegovo ponašanje se nastavlja bez ikakvih sankcija ili opomena za ovakva ponašanja.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH još jednom je pokazao krajnje nepoštovanje prema drugima, a posebno prema ženama. Ovaj put napao je Ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseru Turković. Milorad Dodik je poručio “da joj je svaka za šamara”, te “da se njen posao svodi na dovlačenje hurmi iz Katara i širenje budalaština po Sarajevu”.

Ovakvo ponašanje ne samo da ugrožava slobode, nego su i opasna poruka svim ženama u BiH, posebno aktivistkinjama, novinarkama i javnim osobama. Ukoliko se ovakve riječi uskoro ne krenu kažnjavati, ona su uvijek početak nekih nekih većih i opasnijih uvreda i napada.

Zoran Čegar

Zoran Čegar nasrnuo na novinarku

Zoranu Čegaru, šefu Uniformisane policije FBiH, počelo je suđenje na Opšinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su ispred Suda zatražili od Čegara komentar. On je burno reagovao, nasrnuvši na novinarku: „Nemoj da ti grkljan iščupam!“

Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke. Aludirajući na svoj položaj, rekao je da su ga o novinarskim kretanjima i radu “obavještavali razni ljudi”.

Situacija po pitanju uvreda na novinarke i novinare u BiH je sve gora. Ovaj problem posebno je naglašen i u poslednjem izvještaju Evropske komisije koja izražava zabrinutost zbog sve češćih napada, prijetnji i pritisaka na novinarke i novinare.

Milorad i Gorica Dodik

Dodik iz automobila pokazao srednji prst

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom je pokazao vulgarnost i neprimjereno ponašanje koje sebi kao političar i javna ličnost nikako ne bi smio dozvoliti . Naime, prilikom današnjeg dolaska pred Tužilaštvo BiH, Dodik je kroz prozor službenog automobila pokazao srednji prst prisutnim novinarskim ekipama.

Na sve to, oglasila se na twiteru i njegova ćerka Gorica Dodik napisavši: „To je malo šta ste zaslužili“. Uz ove riječi, Gorica je objavila i fotografiju spornog događaja.

Ovim potezima Dodik i njegova kćerka su nastavili sa praksom omalovažavanja novinarki i novinara, a samim tim i cijele javnosti.

Marinko Umićević

Uvreda upućena novinarki od strane Marinka Umičevića

Član Senata Republike Srpske, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka, predsjednik Rukometnog saveza RS i tehnički direktor fabrike Bema uputio je uvredu novinarki samo na osnovu njenog pitanja. Tokom telefonskog poziva koji je novinarka Capitala Bojana Ninković uputila Umičeviću da komentariše to što je Rukometni klub “Borac m:tel” od Grada Banja Luka dobio grant, dok je Umičević bio potpredsjednik tog kluba i odbornik u Skupštini grada Banja Luka, što po zakonu predstavlja sukob interesa, Umičević je na račun novinarke Capitala izgovorio niz psovki i uvreda.

Situacija po pitanju javnih uvreda upućenih ženama je sve gora. Mnogi političari u BiH potiču ksenofobiju, dok se zemlja ne hvata u koštac s diskriminacijom. Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju također izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg političkog pritiska, zastrašivanja i prijetnji novinarkama i novinarima u BiH.

Milorad Dodik

Dodik optužuje i vrijeđa političku analitičarku Tanju Topić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH  Milorad Dodik juče je banjalučku političku analitičarku Tanju Topić nazvao agentom njemačkog BND-a i kvislingom uz obilje uvreda koje joj je uputio. Pored toga, vrijeđao je i njenu porodicu, a uz to joj i ugrozio sigurnost prijetnjama koje je iznio.

Dodik je izjavio da poznaje Topićku jer je “iz njegovog kraja”, te “da joj je pomogao da se zaposli”.

Ove uvrede i prijetnje dolaze od čovjeka koji se nalazi na vrhu izvršne vlasti u BiH, te je stoga svaka prijetnja upućena sa te strane u stvari i proskriptivno direktno crtanje mete na čelo Tanji Topić. Sramotne i opasne izjave od strane čovjeka koji se nalazi na tako visokoj poziciji i nekritičko prenošenje tih izjava od strane medija pod kontrolom jedne partije su još jedan u nizu dokaza višegodišnjeg nametanja jednoumlja i represije u BiH, od strane ljudi koji su zarobili institucije.

Ovakve izjave se moraju osuditi, a oni koji ih izgovaraju moraju snositi posljedice!

Fuad Kasumović

Gradonačelnik Zenice poručio vijećnici SDA: Svaka joj šamara traži

Vrijeđanja žena i prijetnje od strane političkih kolega tokom sjednica su konstantna pojava. Sve ove uvrede i dalje prolaze bez konkretnih sankcija. Takvim činom i javnost dobija poruku da je prihvatljivo vrijeđati kolegice i tretirati ih drugačije.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, na sjednici Gradskog vijeća sramotno je uvrijedio SDA-ovu zastupnicu Eminu Tufekčić. Kasumović nije bio zadovoljan razvojem događaja u vijeću, pa je koristeći veoma nepristojnu i drsku retoriku rekao:

– U mjestu gdje sam ja rođen, za ovo šta radi SDA, a i danas je počela, kaže se “svaka joj šamara traži”, rekao je Kasumović.

Nakon toga, za govornicu je stala Emina Tufekčić,  tražeći od predsjedavajućeg da reaguje. Predsjedavajući je konstatovao da Kasumović tu rečenicu nije uputio njoj, nego na ponašanje SDA.

– Nego kome je uputio? Reagujte kada neko iznosi ovakve stvari, ne možete prešutiti, ne možete to dozvoliti. Ako već raspravljamo o temama bitnim za građane grada Zenice, šta je tu “svaka joj šamara traži”?, ljutito je upitala Tufekčić, a zatim i napustila govornicu.

Poslije izlaganja vijećnice Tufekčić, za govornicu je ponovo stao Kasumović kako bi objasnio svoje riječi.

– Gospođica pet godina nije podnijela nijednu kvalitetnu i konstruktivnu inicijativu, osim što se igra sa osjećajima ljudi. Tako se u mom rodnom Gornjem Vakufu kaže “svaka joj šamara traži”, poručio je Kasumović.

Izvor: Oslobođenje

Goran Dakić

Juče sudija Okružnog suda, danas novinar portala mojabanjaluka.info

 

Iako su novinari, često, jedini saveznici ženama, ali i svim drugim ranjivim i socijalno isključenim grupama u našem društvu, ne koriste uvijek politički korektan govor koji poštuje društvene različitosti i održava koncept ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Tako je novinar Goran Dakić, u svojoj kolumni Vakcina protiv bezobrazluka, kritikujući rad portparola javnih institucija u RS, izmedju ostalog, naveo i to da je njihov posao i mijenjati  direktorske posteljine iz sedmice u sedmicu.

Uvredljiva i diskreditujuća konotacija ove rečenice je više nego očigledna. Generalizacija portparolskog posla u kontekstu pružanja seksualnih usluga je kranje neprihvatljiva.

Dakićeva, kako je naziva, metafora je naročito sporna sada, kada desetine žena progovaraju o seksualnim ucjenama i poniženjima kojima su bile izložene od ljudi na pozicijama moći.

I novinari i novinarke u našem društvu su, kao i druge javne ličnosti, posebno odgovorni za javno napisane i/ili izgovorene riječi. A na poštivanje rodno odgovorne terminologije i korektnog govora obavezuje ih i Kodeks za štampu i on-line medije u BiH, drugi zakonski propisi, ali i sopstvena savjest i postulati društveno odgovornog novinarstva.

http://mojabanjaluka.info/novost/vakcina-protiv-bezobrazluka

http://mojabanjaluka.info/novost/goran-dakic-tri-gnjevna-portparola/130273

Sudija Milan Blagojević

Sudija opravdava nasilje nad ženama

 

Prvo smo imali advokata koji šamara kolegicu, a sada, evo imamo sudiju koji promoviše stereotipe i opravdava nasilje nad ženama, i to u slučaju teškog ubistva 33-godišnje Milice Marinković!

Naime, sudija Milan Blagojević je tokom suđenja Branislavu Stanivukoviću, optuženom da je prošle godine polio benzinom i zapalio vanbračnu suprugu,  prokomentarisao kako savremene žene nemaju razumijevanja da se svađa između muškarca i žene može završiti šamarom.

Pitamo se kako osoba koja opravdava šamaranje i nasilje uopšte može biti sudija i kako je moguće da takva osoba još bude u sudskom vijeću koje  treba da presudi nasilniku koji je svojoj vanbračnoj supruzi prijetio, tukao je, zlostavaljao i na kraju ubio!?

Dokle god se nalaze opravdanja za nasilje i dokle god se ono pokušava tretirati kao   porodična stvar,  a ne krivično djelo, dotle ni žene u našem društvu neće moći živjeti slobodno i dostojanstveno.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-hronika/sudija-na-sudenju-za-tesko-ubistvo-sve-sokirao-glupom-izjavom-o-samaranju-zene/403903le

Dario Pekić

Seksistički govor tokom predizborne kampanje

 

Seksistički govor bio je prisutan i tokom predizborne kampanje u BiH. U jednoj od poslednjih TV debata,  Dario Pekić ministar unutrašnjih poslova u Vladi Zeničko-dobojskog kantona osvrnuo se na osam godina koliko je Amra Babić gradonačelnica Visokog, te joj poručio:

“Mače moje, osam godina vladaš. Pusti i mene četiri godine da vidim znam li išta oko toga”,

Zabrinjavajuće su konstantne uvrede u javom prostoru prema političarkama BiH. Pomenuto izlaganje Daria Pekića dostupno je i na Youtube snimku:
https://www.youtube.com/watch?v=H8oIMOOqOTA&feature=emb_title

SDP izborna lista za grad Banjaluku

Izborna lista SDP-a drugačije predstavlja žene u odnosu na muškarce

 

Povodom narednih izbora u BiH, stranka SDP-a je objavila svoju listu kandidatkinja i kanditata za Banjaluku. Ono po čemu je ova lista specifična jeste što se uz ime svake kandidatkinje navodi i koliko ima djece, dok se uz ime kandidata ističu samo karijerni uspjesi.
Ovakvo predstavljanje kandidata i kanditatkinja još jednom pokazuje da u našem društvu i dalje postoje korijeniti stereotipi i predrasude o ženskim ulogama u društvu.

Zukan Helez

Uvrede na račun žena u politici se nastavljaju

U Predstvničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine došlo je do žustre rasprave između Zukana Heleza i Sanje Vulić. Zukan, u nastojanju da se politički obračuna sa poslanicom SNSD-a, iskoristio je njenu polnu pripadnost kao argument protiv nje. „Imate ljepotu Dušanke Majkić, mudrost Milorada Dodika i poštenje Nikole Špirića” rekao je Helez poslanici Vulić u odgovoru na njen prethodni komentar.
Ovo je još jedan slučaj u nizu gdje se žene u politici gledaju i komentarišu kao objekat ljepote stavljajući u prvi plan njihov fizički izgled, što gotovo nikad nije slučaj kada su njihove muške kolege u pitanju.

Adis Arapović

I dalje se ne biraju riječi: Žrtve silovanja u istom “košu” sa korumpiranim političarima

Poslanik Saveza za bolju budućnost u Parlamentu BIH, Adis Arapović, izazvao je pravu buru na društvenim mrežama, nakon što je objavio status u kojem žrtve silovanja poredi sa korumpiranim političarima i stanjem u društvu.
“Dok su muškarci bili zauzeti lovom, vojnici neprijateljske vojske ušli su u selo i silovali sve žene osim jedne koja je uspjela savladati napadača i ubiti ga. Kad je izišla iz šatora, gurajući mrtvo tijelo napadača, ugledala je žene raščupane, uplakane i pod velikim stresom. Ali, nije ostalo nezapaženo da je ona jedina izbacila tijelo mrtvog vojnika. Sve žene su gledale u nju. “Zašto me tako čudno gledate? Zar i vi niste mogle oduprijeti se neprijatelju, pa kome opanci, kome obojci? Za svoju čast sam spremna žrtvovati svoj život, ali ovaj put me je i sreća poslužila. Uspjela sam ga savladati”- ponosno je rekla. Druge žene se pogledaše i počeše šaputati. Odlučile su da je ubiju, da ih ne bi njihovi muževi pitali, zašto se i one nisu suprostavile silovateljima. I, doista, u isti tren, navališe na nju i ubiše je. Ubiše čast da bi živjela sramota. Ovakvo je stanje i u našem društvu. Vrlo često se ubijaju, protjeruju, udara se na čast poštenih ljudi kako ne bi bio otkriven nečiji nerad, korupcija, uzimanje mita i kriminal općenito!”, napisao je Arapović.
Status je, u međuvremenu, izbrisan, ali su prije svega iz nevladinog sektora stigla reagovanja da bi Arapović, zbog takvog stava i kršenja domaćih i međunarodnih zakona i konvencija, trebalo da odgovara. Zaprepašćenje je još veće zbog činjenice da je Arapović, prije ulaska u politiku, godinama bio dio civilnog sektora.

Miladin Stanić

Uvrede na račun žena u Narodnoj skupštini RS se nastavljaju!

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić juče je u Narodnoj skupštini RS nazvao ministarku finansija Republike Srpske Zoru Vidović “glupačom”. I ovo nije prvi put da je koristio ovaj uvredljivi izraz kada se obratio Zori Vidović.

“Evo ja sam namjerno, ne iz mržnje nego provokativno, prozvao jednu ministricu da je glupača, u želji da ona dokaže to što je meni pripisala. To je način. Neka dokaže, ako dokaže, ja ću se njoj izviniti. Sve dok ona to ne dokaže, za mene je glupača.”, rekao je Stanić.

Zabrinjavajuće je da su (namjerne) uvrede na račun žena u Narodnoj skupštini RS postale učestala pojava bez konkretnih sankcija i da se na taj način šalje poruka javnosti da je prihvatljivo vrijeđati žene nazivajući ih pogrdnim imenima.

Ilija Tamindžija

Omalovažavanje narodnih poslanica se nastavlja

Vrijeđanje i omalovažavanje poslanica u Narodnoj skupštini RS, mješanjem u njihov privatni život i iznošenjem neprimjerenih, neosnovanih i uvredljivih opaski, se nastavlja. Poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija, slijedeći primjer  lidera svoje stranke, tokom sjednice Narodne skupštine RS, etiketirao je poslanicu PDP-a Jelenu Trivić kao “profesoricu očito zaljubljenu u svog partijskog kolegu Draška Stanivukovića”.

Reagovalo je nekoliko poslanika opozicije koji su osudili Tamindžijine šovinističke izjave, te zatražili da mu parlament izrekne opomenu.

Podsjećamo da je slična izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika, izrečena takodje na sjednici Narodne skupštine RS u julu ove godine, prošla bez ikakve opomene ili konkretne osude.

Jovan S. Čizmović

„Čizmović me ošamario tako jako da sam mislila da sam ostala bez pola lica“

Ovo je izjavila Meliha Filipović za Srpskainfo dodajući da nikada nešto slično nije doživjela u svojoj dugogodišnjoj advokatskoj karijeri.

Samo par dana nakon što je Narodna skupština RS usvojila izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojima je, konačno, ukinuto prekršajno kažnjavanje i precizirano da se počinioci nasilja gone isključivo u okviru krivičnog postupka, banjalučki advokat  Jovan S. Čizmović ošmario je, naočigled nekoliko svjedoka, službenih lica, advokaticu Melihu Filipović i to dok je bila na radnom zadatku! Još je rekao da je to bio “dodir po obrazu”!

Tako je onaj koji bi trebao da se drži slova zakona, brutalno demonstrirao šta o zakonima misli, uključujući i one kojima se zabranjuje nasilje nad ženama.

Ne samo da ovaj fizički napad predstavlja grubo kršenje profesionalnog kodeksa struke, na koji još uvijek nije reagovala Advokatska komora RS čiji  je Čizmović počasni predsjednik, već govori i o bahatosti, neosvještenosti i necivilizacijskim mačo manirima koji prolaze bez adekvatne osude javnosti, ali i službenih organa.

Gradska uprava Banjaluka

„Tim za male intervencije poziva sve građane da se uključe u pospremanje grada“.

Na taj način, sa još jednim spornim stikerom na kojem u akciji pospremanja grada dominira ženska figura u roze haljini i sa usisivačem u rukama, Gradska uprava Banjaluka pozvala je građane da učestvuju u radnoj akciji čišćenja centra grada. Ne sporeći smisao i cilj takve akcije, gradski oci su, ipak, takvim stikerom i promocijom žene kao „glavne čistačice“, još jednom pokazali da se nisu riješili stereotipa i predrasuda o ženskoj ulozi u društvu.

Milorad Dodik

„A ti se, vidim, držiš za ruke sa Draškom Stanivukovićem“.

Tim riječima se srpski član Predsjedništva BIH, Milorad Dodik,  obratio poslanici PDP-a, Jeleni Trivić, u Narodnoj skupštini RS. Tu krajnje neprimjerenu rečenicu Dodik je izgovorio za skupštinskom govornicom, tokom burne rasprave sa poslanicima opozicije na posebnoj sjednici NSRS.

Dajana Dangubić

„Zašto hodate parkom tako kasno? Pa ne može niko hodati za vama da vas šiti od batina“.

Tim riječima, uključujući i pitanje – jeste li nečim isprovocirale napadača, dežurni policijski službenici jedne od stanica Policijske uprave Banjaluka, dočekali su Dajanu Dangubić, 28-godišnju djevojku koja je u noćnim satima došla da prijavi nepoznatog muškarca koji je na nju nasrnuo i nanio joj povrede dok je sa drugaricom sjedila u jednom od banjalučkih parkova. Dangubić, inače pripadnica OS BIH, medijima je ispričala da joj je teže od fizičkih povrede pao način na koji su četiri policajca sa njom razgovarala te noći i požalila se da niko od njih nije bio spreman da je valjano sasluša, čak ni da napravi zvanični zapisnik. Dangubić je, ipak, pohvalila jednu od policijskih službenica koja je te noći takođe bila prisutna.

Stiker „Sedam na jedan“

Promovišući Banjaluku kao turističku destinaciju, Gradska uprava Banjaluka u seriji viber-stikera promovisala je i stiker sa porukom „Sedam na jedan“, na kojem se, uz grafički prikaz ženskih silueta, aludira na jednu od „urbanih gradskih legendi“, prema kojoj u tom gradu ima sedam djevojka na jednog muškarca. Takvim idejnim rješenjem evidentno je prekršen  Zakon o ravnopravnosti polova BiH, član 21,  kojim je zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje bilo kojeg lica na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na pol. Smatrajući da su takvim stikerom ponižene sve žene u gradu koje su označene kao „roba“ i dio turističke ponude, hCa Banjaluka i organizacija „Udružene žene“, zatražili su od gradskih vlasti da sporni stiker što hitnije povuku.

Samra Ćosović Hajdarević

„Ode Mevludin, dođe Milorad. Ode Selim, dođe Vera. Ode Hajrudin, dođe Vlastimir. Ode Edina, dođe Kristina“.

Bio je to samo jedan od komenatara koje je, nakon imenovanja novinarke i aktivistkinje  Kristine Ljevak za direktorku TV Sarajevo,  na društvenim mrežama ostavila Samra Ćosović Hajdarević, odbornica skupštine Kantona Sarajevo. Iako dugogodišnja novinarka, koja je radni vijek provela na televiziji Federacije BIH, u Urban magazinu i izdavačkoj kući Buybok, boreći se, istovremeno, za ljudska prava, posebno prava LGBT osoba, Ljevak je mjesecima trpjela uvrede visokih funkcionera pojedinih stranaka iz FBIH, koji su joj spočitavali da je rat provela na teritorji RS, uključujući čak i konstataciju da joj je diploma potpisana „sa četiri ES“.