Živa biblioteka u Kladnju i Varešu: „Nemojte nikada odustati!“, poruka je srednjoškolaca iz ova dva grada

Živa biblioteka je u prethodna dva dana gostovala u mjestima Kladnju i Varešu, iz kojih nosimo jako pozitivne utiske. Srednjoškolci iz ova dva grada su kao i njihove kolege iz ostalih 40ak zajednica veoma pozitivno reagovali na događaj. Jedna od poruka je bila „Nemojte nikada odsutati!“, koju nam je uputila učenica iz Kladnja

Događaj su, zajedno sa nama, organizovali članovi radne grupe Nevzeta Rustemović iz Kladnja i Malik Likić iz Vareša.

„Žive knjige“ , kako mi zovemo ljude koji kroz Živu biblioteku pričaju svoje lične priče i time pomažu smanjanju predrasuda prema određenim društvanim grupama, a prije svega prema žrtvama iz proteklog rata, koje su gostovale u Kladnju i Varešu i sa kojima su srednjoškolci mogli razgovarati su: samohrana majka, slijepa osoba i žrtva porodičnog nasilja, ratni veteran, sestra koja je izgubila brata u ratu, član porodica nestalih, raseljeno lice i dijete rata.

„Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije.

„Živa biblioteka“je organizovana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Kultom iz Sarajeva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti