BiH i EU – Stigli smo do Okučana!

ukljuciseKomentari isključeni za BiH i EU – Stigli smo do Okučana!

Na putu ka evropskim integracijama Bosna i Hercegovina stigla je do Okučana, kaže nekadašnji diplomata i šef misije BiH pri EU u Briselu, Igor Davidović.  Nakon dugogodišnjeg iskustva, Davidović kaže da nije optimista da će BIH u skorije vrijeme ispuniti uslove za status kandidata, jer država već godinama stagnira, a podrška EU integracijama iz političkih krugova uglavnom je deklarativna. Davidović podsjeća da je još prije nekoliko godina, sa pozicije u Briselu, upozoravao na takav scenario i predlagao da država donese neku novu strategiju ili „plan B“, ali se do danas ni to nije dogodilo.  Na javnoj raspravi o evroatlantskim integracijama u organizaciji udruženja građana „Nova ideja“,  Davidović je govorio i o posljednjim potezima Francuske koja je zaustavila početak pregovora o pristupanju sa Makedonijom i Albanijom.

„Makronov potez nije neočekivan, jer Francuska godinama unazad pokušava da se što snažnije politički pozicionira u uniji, ali to za Bosnu i Hercegovinu u ovom trenutku i ne znači ništa, jer mi još nemamo ni status kandidata. U tom smislu, mi pod hitno treba da se pozabavimo sami sobom i odlučimo kako ova država treba da izgleda za deset ili dvadeset godina“, rekao je Davidović.

Makronov rezervni plan o eventualnom ulasku u EU u etapama, otvorio je polemiku i među analitičarima u regionu. Dok jedni smatraju da se to neće dopasti ostalim članicama EU, jer je većina ljuta zbog francuske „rampe“, drugi vjeruju da takav plan za potencijalne članice može imati smisla.  Zapravo se radi o sedam etapa, odnosno sedam različitih nivoa integrisanja, koji podrazumijevaju vladavinu prava, obrazovanje i istraživanje, rad i socijalna pitanja, finansijske poslove, jedinstveno tržište, poljoprivredu i ribarstvo, spoljne poslove i sva preostala pitanja. Plan predviđa da bi zemlja-kandidatkinja po ispunjenju neke od etapa bila spremna za uključivanje u određene EU institucije, a imala bi i pristup fondovima koji bi joj pomogli da nastavi prilagođavanje evropskoj pravnoj stečevini.  Važno je, procjenjuju analitičari, što Francuska ovim planom eksplicitno spominje da je cilj takvog procesa punopravno članstvo zemalja zapadnog Balkana, s tim što se, kažu, može iščitati da se plan ne odnosi samo na Tursku kojoj se vrata EU po svoj prilici definitivno zatvaraju.             

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.