Novinarska nagrada Srđan Aleksić

Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira raspisuju:

K O N K U R S

za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama i za razvoj društveno odgovornog novinarstva

1. Na konkursu mogu učestvovati organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, koje do 31. oktobra/listopada 2020. godine pošalju prijedloge emisija, medija ili novinarki/novinara, koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

2. Na konkursu mogu učestvovati novinari i novinarke koje do do 31. oktobra/listopada 2020. godine pošalju tekstove/priloge koji izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Način prijave:

► za organizacije civilnog društva:
– obrazloženje organizacije koja šalje prijedlog,                                 
– najmanje dvije snimljene emisije ili najmanje dva objavljena teksta/priloga novinara/novinarke koje organizacija kandiduje za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ koji nisu stariji od godinu dana od objave Konkursa. (ne stariji od 1.5.2019)

► za novinare i novinarke:
– detaljan CV novinara ili novinarki u vezi sa navedenim temama,
– do tri priloga/teksta ne starija od godinu dana od objave konkursa, (ne stariji od 1.5.2019)
– potvrdu urednika ili vlasnika medija o objavljenom prilogu/tesktu (ako se ne vidi datum objave).

Za obje kategorije obavezna je elektronska forma prijave.

Novinarska nagrada Srđan Aleksić će se dodijeliti 10. decembra/prosinca 2020. povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Pozivamo sve organizacije civilnog društva, posebno one koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave zaštitom i promocijom prava marginalizovanih i ranjivih grupa da se prijave na Konkurs i time podrže novinare i novinarke koji promovišu društveno odgovrno novinarstvo.
Pozivamo novinare i novinarke da prijave svoje tekstove i priloge koji odgovaraju cilju Konkursa i koji su napisani u skladu sa skladu sa standardima društveno odgovornog i profesionalnog novinarstva.

Prijave se šalju na e-mail adresu nagrada@hcabl.org ili na adresu: Helsinški parlament građana Banjaluka, Bana Lazarevića 21. 78000 Banjaluka.


Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira raspisuju:

K O N K U R S

za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”
za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama i za razvoj društveno odgovornog novinarstva

    1. Na konkursu mogu učestvovati organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, koje do 31. oktobra/listopada 2019. godine pošalju prijedloge emisija, medija ili novinarki/novinara, koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.
  1. Na konkursu mogu učestvovati novinari i novinarke koje do do 31. oktobra/listopada 2019. godine pošalju tekstove/priloge koji se izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Način prijave:

za kategoriju 1 (za organizacije civilnog društva):

– obrazloženje organizacije koja šalje prijedlog

– najmanje dvije snimljene emisije ili najmanje dva objavljena teksta/priloga novinara/novinarke koje organizacija kandiduje za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ koji nisu stariji od godinu dana od objave Konkursa

za kategoriju 2 (za novinare i novinarke):

detaljan CV novinara ili novinarki u vezi sa navedenim temama

– do tri priloga/teksta ne starija od godinu dana od objave konkursa

– potvrdu urednika ili vlasnika medija o objavljenom prilogu/tesktu (ako se ne vidi datum objave)

Za obje kategorije obavezna je elektronska forma prijave.

Novinarska nagrada Srđan Aleksić će se dodijeliti 10. decembra/prosinca 2019. povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Pozivamo sve organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini, posebno one koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave zaštitom i promocijom prava marginalizovanih i ranjivih grupa da se prijave na Konkurs i time podrže novinare i novinarke koji promovišu društveno odgovrno novinarstvo. Pozivamo novinare i novinarke da prijave svoje mirovne tekstove/priloge koje svjedoče o suživotu, te koji promovišu mir i toleranciju.

Prijave možete slati na adresu: Helsinški parlament građana Banjaluka, Bana Lazarevića 21, 78000 Banjaluka ili na e-mail: nagrada@hcabl.org.

Novinarska nagradu Srđan Aleksić podržava Civil Right Defenders.


DODJELJENE NOVINARSKE NAGRADE ZA 2018

Đenana Kaminić-Puce sa Televizije N1, Maja Nikolić, novinarka Radija Slobodna Evropa, i Mirela Huković-Hodžić, novinarka BH Radija 1, dobitnice su Novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za 2018. godinu.

Ovom prilikom uručena je i Mirovna nagrada čiji su dobitnici Jasminka Drino-Kirlić, aktivistkinja iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, i OŠ “Dositej Obradović” iz Doboja. Aktivista iz Bratunca Čedomir Glavaš i Kuća dobrih tonova iz Srebrenice dobitnici su specijalnih nagrada.


Mreža za izgradnju mira raspisuje
K O N K U R S
za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”
za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva

  1. Na konkursu mogu učestvovati organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, kao i Radne grupe koje djeluju u okviru PRO-Budućnost projekta, koje do 31. jula/srpnja 2018. godine pošalju prijedloge emisija, medija ili novinarki/novinara, koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.
  2. Na konkursu mogu učestvovati novinari i novinarke koje do do 31. jula/srpnja 2018. godine pošalju tekstove/priloge koji se bave tematikom pomirenja i kulture sjećanja, odnosno kojima se promoviše mir, suživot i razumijevanje među različitim etničkim grupama u BiH.

Način prijave:

za kategoriju 1 (za organizacije civilnog društva i Radne grupe):

– obrazloženje organizacije koja šalje prijedlog

– najmanje dvije snimljene emisije ili najmanje dva objavljena teksta/priloga novinara/novinarke koje organizacija kandiduje za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ koji nisu stariji od godinu dana od objave Konkursa

za kategoriju 2 (za novinare i novinarke):

detaljan CV novinara ili novinarki u vezi sa navedenim temama

– do tri priloga/teksta ne starija od godinu dana od objave konkursa

– potvrdu urednika ili vlasnika medija o objavljenom prilogu/tesktu

Za obje kategorije obavezna je elektronska forma prijave.
Novinarska nagrada Srđan Aleksić će se dodijeliti 21. septembra/rujna 2018. na Međunarodni dan mira.

Pozivamo sve organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini, posebno one koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave zaštitom i promocijom prava marginalizovanih i ranjivih grupa da se prijave na Konkurs i time podrže novinare i novinarke koji promovišu društveno odgovrno novinarstvo. Pozivamo novinare i novinarke da prijave svoje mirovne tekstove/priloge koje svjedoče o suživotu, te koji promovišu mir i toleranciju.
Prijave možete slati na adresu: Helsinški parlament građana Banjaluka, Bana Lazarevića 21, 78000 Banjaluka ili na e-mail: nagrada@hcabl.org.

Novinarska nagrada Srđan Aleksić se već petu godinu dodjeljuje u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.
___________________________________________________________________________________________________

U Sarajevu dodijeljene novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za 2017

Ovogodišnji dobitnici novinarske nagrade “Srđan Aleksić” su Milan Račić s portala Tačno.net iz Mostara, kome je pripala prva nagrada za profesionalno izvještavanje. Druga nagrada je dodijeljena novinaru Mirzi Sadikoviću s Televizije Unsko-sanskog kantona, a treća novinarki Ani Kotur za tekstove na portalu Buka.ba, dok je Specijalna plaketa “Srđan Aleksić” pripala novinaru Al Jazeere Balkans, Sanelu Kajanu.

Ova prestižna nagrada dodijeljena je na svečanosti upriličenoj večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, čije su sudionike pozdravili direktorica Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH Shanley Pinchotti, savjetnik načelnika sarajevske općine Centar Mustafa Resić i Majda Behram Stojanov, direktorica USAID-ovog projekta ‘Povjerenje, razumijevanje, odgovornost (PRO) za budućnost’.

Smisao nagrade

Kako je istaknuto, radi se o nagradi koja nosi ime Srđana Aleksića, ustanovljenoj u znak sjećanja na ovog trebinjskog heroja koji je u jeku ratnih dešavanja 1993. godine izgubio život braneći svog sugrađanina Alena Glavovića, a čija žrtva i djelo ostaju trajna inspiracija te obavezuju na njegovanje i promoviranje vrijednosti mira, zajedništva, solidarnosti, uvažavanja različitosti, građanske odgovornosti i istinske hrabrosti.

Istovremeno, rečeno je, kako je smisao i suština nagrade, čije je uručenje upriličeno na Međunarodni dan mira, u razvijanju društveno odgovornih medija, angažiranih na otvaranju dijaloga i izgradnji povjerenja, te promoviranju ljudskih prava, empatije i senzibiliziranju javnost za humanost, altruizam i istinske civilizacijske vrijednosti.

image

Dobitnici nagrade – novinari Račić, Sadiković, Kotur i Kajan izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je njihov angažman na afirmiranju društveno odgovornog novinarstva prepoznat, a u kontekstu simbolike, veličine djela i poruke koju nagrada “Srđan Aleksić” nosi i predstavlja, javlja Fena.

Poručili su da je neophodno ostati dosljedan profesionalizmu i novinarskoj etici, te ostati čovjekom u vremenu u kojem je sistem vrijednosti postao gotovo neprepoznatljiv, kao i da je nagrada koju su dobili novi poticaj, ali i obaveza da se istraje na tom putu.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu, kao i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u sklopu USAID-ovog projekta ‘PRO-Budućnost’.

Ove godine je na konkurs za dodjelu nagrada pristiglo ukupuno 19 prijedloga nevladinih organizacija, koje su nominirale novinare i emisije za koje su ocijenili da promoviraju i doprinose afirmaciji spomenutih vrijednosti.

USAID-ov projekt

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Nagradu u posljednje četiri godine podržava projekat PRO-Budućnost, a radi se o USAID-ovom projektu koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Do sada je nagradu “Srđan Aleksić” dobilo 25 novinara, novinarki i medija iz Bosne i Hercegovine.

Svečanoj dodjeli nagrade u Sarajevu prisustvovali su predstavnici brojnih bh. udruženja, medija i međunarodnih organizacija, te članovi diplomatskog kora, gosti i zvanice.
Oslobođenje

—————————————————————————————————————-

DODJELJENE NOVINARSKE NAGRADE

NagradanagradaVijestiKomentari isključeniza DODJELJENE NOVINARSKE NAGRADE

U Mostaru su juče, u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”, svečano uručene novinarske nagrade “Srđan Aleksić” Snježani Mulić Softić, novinarki Al Jazeera Balkans, Vanji Stokić sa portal eTrafika i Anđelki Marković, novinarki televizijske kuće N1.

Dobitnica prve nagrade Snježana Mulić Softić je, zahvalivši se na nagradi, kazala kako joj ovo priznanje mnogo znači. “Osjećaj je stvarno prekrasan. Prvo, zbog toga što nagrada nosi ime po jednom jako časnom mladiću; drugo, što ta nagrada promovira tako neke plemenite ciljeve; i treće što ona promovira pozitivne stvari i pozitivno novinarstvo”, izjavila je medijima prvonagrađena Snježana Mulić Softić.

Više informacija sa dodjele možete pogledati na sljedećim linkovima:

http://www.starmo.ba/mostar2/item/58183-foto-srdan-aleksic-nagrada-za-istinsko-pravo-novinarstvo.html

http://www.rtvbn.com/3834043/dodijeljenje-nagrade-srdjan-aleksic

Otvoren Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” 2016

srdjan_aleksic 

Mreža za izgradnju mira raspisuje

K O N K U R S

za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”
za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva

Na konkursu mogu učestvovati organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine koje do 31. avgusta/kolovoza 2016. godine pošalju prijedloge emisija, medija ili novinarki/novinara, koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Prijedlog treba da sadrži:

  • obrazloženje organizacije koja šalje prijedlog (do jedne stranice A4)
  • najmanje dvije snimljene emisije ili najmanje dva objavljena teksta/priloga novinara/novinarke koje organizacija kandiduje za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ koji nisu stariji od godinu dana
  • obavezna i elektronska forma prijave

Novinarska nagrada Srđan Aleksić će se dodijeliti 21. septembra/rujna 2016. na Međunarodni dan mira.

Pozivamo sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, posebno one koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave zaštitom i promocijom prava marginalizovanih i ranjivih grupa  da se i na ovaj način uključe u praćenje medija i pošalju svoje prijedloge u cilju nagrađivanja onih novinarki i novinara ili emisija koje na profesionalan način i u kontinuitetu izvještavaju o socijalno isključenim grupama i koji svojim izvještavanjem bitno utiču na promjenu stavova i podizanje svijesti javnosti o osnovnim ljudskim pravima, podstičući relevantne institucije da sistemski rješavaju probleme marginalizovanih grupa u našem društvu.

Prijave možete slati na adresu: Helsinški parlament građana Banjaluka, Miše Stupara 68, 78 000 Banjaluka ili na e-mail: nagrada@hcabl.org

Novinarska nagrada Srđan Aleksić se ove godine dodjeljuje u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Dodjeljene novinarske nagrade Srđan Aleksić 2015

SA15

Sinoć su na svečanoj ceremonij, u Doboju po peti put dodjeljene novinarske Nagrade Srđan Aleksić u organizaciji Mreže za izgradnju mira.

Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva je pripala prva nagrada “Srđan Aleksić”, za profesionalnost i istraživački pristup temama, te za konkretno ukazivanje na anomalije u BH društvu.

Glavnoj urednici CINa Renati Radić Dragić nagradu je uručio prošlogodišnji pobjednik Dragan Bursać, kolumnista portala “Buka”.
Dragićeva je rekla da je CIN za ovogodišnju nagradu predložen od Centra za životnu sredinu iz Banjaluke za tri priče iz energetskog sektora.

Druga nagrada pripala je novinaru dnevnog lista “Pres Republika Srpska” iz Banjaluke Milovanu Matiću, a treća novinarki Radija “Slobodna Evropa” Maji Nikolić. Nagradu Milovanu Matiću uručio je novinar Amarildo Gutić, jedan od članova žirija, a Maji Nikolić nagradu je uručio član Upravnog odbora Mreže za izgradnju Amir Hasanović.

Današnjoj svečanosti, osim brojnih gostiju, prisustvovao je gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić i načelnik opštine Doboj Jug Jasminka Begić.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta “Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost”, koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u BiH, o društvu i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Ove godine na konkurs za dodjelu nagrada stiglo je ukupuno 17 prijedloga nevladinih organizacija koje su nominovale novinare i emisije za koje su ocijenili da promovišu profesionalno izvještavanje.

Do sada je novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” dobilo 19 novinara ili medija iz BiH.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija “Cure” iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.

Sponzor nagrade je kompanija “M:tel“.


Dodjela Novinarske nagrade Srđan Aleksić 2014
Banjalučkom novinaru i kolumnisti portala “Buka” Draganu Bursaću je sinoć u Banjaluci uručena ovogodišnja novinarska nagrada “Srđan Aleksić” za kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim grupama u društvu.Bursać je rekao da je nagrada “Srđan Aleksić” najznačajnija novinarska nagrada u BiH.

“Nisam ni svjestan šta me zadesilo, ali u pozitivnom smislu. Ova nagrada je za mene nešto posebno i nešto što obavezuje”, istakao je Bursać.Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banje Luke podsjetila je da Mreža za izgradnju mira BiH od prošle godine organizuje dodjelu novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u društvu, koja se ove godine organizuje u sklopu USAIDovog projekta Pro Budućnost.

Ona je rekla da je na ovogodišnji konkurs stiglo devet kvalitetnih prijedloga organizacija civilnog društva.

Predstavnik USAID-a u BiH Džej Sing izjavio je da je ova agencija ponosna što može podržati i priznati novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”, jer treba promovisati poštenje, otvorenost i istinu, što su preduslovi za izgradnju mira.

Svečanosti dodjele novinarske nagrade “Srđan Aleksić” i promociji kampanje Republike Srpske protiv govora mržnje na internetu prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici vlasti i medija.

Svečanost se održava povodom 21. septembra – Međunarodnog dana mira i Evropskog dana akcije protiv islamofobije i vjerske netrpeljivosti.


Edina Fazlić sa RTV TK dobitnica nagrade “Srđan Aleksić”
 
Banjaluka/Sarajevo, 20. septembar/rujan 2013.
sran-za-webEdina Fazlić, urednica dokumentarno obrazovnog programa na Radio-televiziji Tuzlanskog kantona, dobitinica je ovogodišnje novinarske nagrade “Srđan Aleksić” za kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH. Nagrada će Edini Fazlić biti uručena na svečanosti koju organizuje Mreža za izgradnju mira BiH u subotu 21. septembra u 21.30 sati, na Međunarodni dan mira, u Centru za djecu i omladinu na Grbavici, ulica Kemala Kapetanovića 17.
Tročlani žiri, koji je ove godine pregledao prijedloge 11 organizacija civilnog društva koje su kandidovale devet novinara i novinarki i jednu emisiju za dobijanje nagrade “Srđan Aleksić” za kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim grupama, odlučio je da nagradu dodijeli Edini Fazlić, zbog prostora kojeg u svojim emisijama i prilozima daje različitim ranjivim i socijalno isključenim grupama, zbog njenog pristupa temama i profesionalnog, utemeljenog, informativnog i naročito afirmativnog i društveno angažovanog izvještavanja.
Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” za izvještavanje u kontinuitetu se dodjeljuje od 2011. godine, a ove godine po prvi put, dodjelu organizuje Mreža za izgradnju mira BiH.Svečana dodjela nagrade dio je programa koji će članice Mreže realizovati u subotu, 21. septembra, a u sklopu obilježavanja Sedmice izgradnje mira u BiH koja traje od 15. do 22. septembra i obilježava se brojnim aktivnostima u skoro 30 gradova u BiH.Svečana dodjela nagrade “Srđan Aleksić” se organizuje u sklopu Juventafesta, festivala dramskog stvaralaštva.
 

Mreža za izgradnju mira raspisuje
K O N K U R S
za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”
za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu
 
Na konkursu mogu učestvovati organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine koje do 31. avgusta 2013. godine pošalju prijedloge emisija, medija ili novinarki/novinara, koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim grupama u našem društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi.
Prijedlog treba da sadrži:
– obrazloženje organizacije koja šalje prijedlog (do jedne stranice A4)
– najmanje dvije snimljene emisije ili najmanje dva objavljena teksta/priloga novinara/novinarke koje organizacija kandiduje za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” koji nisu stariji od godinu dana
Novinarske nagrada Srđan Aleksić će biti dodijeljena 21. septembra 2013. na Međunarodni dan mira.
Pozivamo sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, posebno one koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave zaštitom i promocijom prava marginalizovanih i ranjivih grupa da se i na ovaj način uključe u praćenje medija i pošalju svoje prijedloge u cilju nagrađivanja onih novinarki i novinara ili emisija koje na profesionalan način i u kontinuitetu izvještavaju o socijalno isključenim grupama i koji svojim izvještavanjem bitno utiču na promjenu stavova i podizanje svijesti javnosti o osnovnim ljudskim pravima, podstičući relevantne institucije da sistemski rješavaju probleme marginalizovanih grupa u našem društvu.
Mreža za izgradnju mira
Zagrebačka 18, Sarajevo
Miše Stupara 68, Banja Luka
Telefon 033 812 401 (CRS)
051 432 750 (hCa Banja Luka)
 

Svečana dodjela novinarskih nagrada Srđan Aleksić
 
Banja Luka, 3. jun 2013.
enisa4U Sarajevu je u petak naveče, u sklopu dvodnevne konferencije o profesionalnim i etičkim standardima u izvještavanju o marginalizovanim grupama, upriličena svečana dodjela novinarskih nagrada „Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u Bosni i Hercegovini, a dobitnici su novinari Fahrudin Bender, Danka Savić, Enisa Alibalić, Mladen Lakić i Đorđe Vujatović.
Odlukom tročlanog žirija ove godine dvije prve nagrade za tekstove u štampanim medijima dobili su: novinar Oslobođenja iz Bihaća Fahrudin Bender za reportažu o Zdravi i Hami, ratnim veteranima, zaboravljenim od vlasti i prepuštenim da se sami snalaze kako znaju i umiju i novinarka magazina Slobodna Bosna Danka Savić za afirmativan i podsticajan članak koji razbija predrasude o osobama umanjenih intelektualnih sposobnosti iz zavoda Drin u Fojnici.
U kategoriji televizijskih priloga žiri je odlučio da ove godine dodijeli samo drugu nagradu i to novinarki RTV Tuzlanskog kantona Enisi Alibalić za prilog u kojem govori o problemima autističnih ljudi nedvosmileno ukazujući na potrebu da institucije sistema preuzmu odgovornost za osiguranje profesionalne pomoći autističnim osobama. U kategoriji tekstova na web portalima ove godine nagrade su dodijeljene novinaru portala novinar.me Mladen Lakić za realističan pristup problemima s kojima se u BiH suočavaju LGBT osobe i novinaru web portala Radio televizije Republike Srpske Đorđu Vujatoviću za tekst o djeci iz autističnog spektra, ispričanu kroz ispovjest majke autističnog djeteta, u kojoj se ne samo skreće pažnja na ovaj problem nego i nude rješenja kroz poređenja kako je to urađeno u drugim državama.
Na kraju svečanosti je izražena nada da će nagrada „Srđan Aleksić“ afirmirati koncept društveno odgovornog novinarstva i da će motivirati novinare u BiH da svojim izvještavanjem približe probleme i potrebe marginaliziranih grupa široj javnosti i da, što je još važnije, utiču na odgovorne institucije na svim nivoima da kontinuirano rješavaju probleme marginaliziranih grupa i da za svoj (ne)rad odgovaraju. Ovo je treća godina od kako se dodjeljuju nagrade, a ove godine nagrade su bile raspisane u četiri kategorije: za tekstove u štampanim medijima, za radijske i televizijske priloge i za tekstove na web portalima. Na konkurs je ukupno stiglo 10 televizijskih i radijskih priloga i 21 web i novinski tekst, a dobitnicima su odlučivali žiri u sastavu Milkica Milojević, novinarka Euroblica iz Banje Luke i prošlogodišnja dobitnica nagrade “Srđan Aleksić” za tekstove u štampanim medijima, Jasmina Čaušević, magistrica rodnih nauka i Dragana Dardić, izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana Banje Luke.
Sponzor novinarske nagrade je kompanija M:tel.


Dobitnici novinarskih nagrada “Srđan Aleksić”
 
Banja Luka, 21. maj 2013.

nagrada-srdjan3011

Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija CURE iz Sarajeva organizovaće 31. maja 2013. godine u Sarajevu svečanu, treću dodjelu novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“.Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ ukupno je stiglo 10 televizijskih i radijskih priloga i 21 web i novinski tekst, a odlukom žirija nagrade za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH ove godine dobiće pet novinarki i novinara.U kategoriji štampanih medija žiri je odlučio da dodijeli dvije prve nagrade i to Fahrudinu Benderu, novinaru lista Oslobođenje iz Bihaća i novinarki “Slobodne Bosne” Danki Savić.
U kategoriji web poratala prva nagrada biće dodijeljena novinaru portala novinar.me Mladenu Lakiću, a druga Đorđu Vujatoviću, novinaru web portala RTRS. Odlukom žirija ove godine neće biti dodijeljene nagrade u kategoriji radijskih priloga, dok će druga nagrada za TV prilog biti dodijeljena Enisi Alibalić, novinarki RTV Tuzlanskog kantona. Nagrađeni tekstovi i prilozi govore o različitim marginalizovanim grupama u našem društvu, kao što su osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije, povratnici i ratni veterani i na afirmativan i angažovan način skreću pažnju na probleme sa kojima se ove grupe susreću.Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje se za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini, a ustanovljena je u okviru projekta „X-Press“, koji se realizuju uz podršku Evropske unije, i čiji cilj je poboljšanje položaja marginalizovnih i ranjivih grupa u našem društvu putem zajedničkih akcija nevladinog sektora i medija. Sponzor novinarske nagrade Srđana Aleksić je kompanija M:tel

Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija CURE raspisuju

K O N K U R S
 
za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama
 
Na konkursu mogu učestvovati novinari i novinarke štampanih, elektronskih i online medija iz Bosne i Hercegovine čiji tekstovi i/ili prilozi afirmišu i promovišu profesionalno medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini i rezultiraju konkretnim akcijama i pomacima u praksi.

Nagrada se raspisuje u četiri kategorije:
1. za tekstove u štampanim medijima do 10.000 karaktera
2. za radijske priloge dužine od 1 minut i 30 sekundi do 5 minuta
3. za televizijske priloge dužine od 1 minut i 30 sekundi do 5 minuta i
4. za tekstove na web portalima do 10 000 karaktera

Za nagradu konkurišu prilozi i tekstovi objavljeni u periodu od 31.marta 2012. do 31. marta 2013. godine.
Jedan kandidat/kandidatkinja može poslati maksimalno tri teksta/priloga na konkurs.
 
Prijave sa kopijama objavljenih tekstova i/ili audio-vizuelnih priloga (koji trebaju biti i u elektronskoj formi), sa podacima o kandidatu/kinji, uz potvrdu urednika o datumu objave sadržaja, slati na adresu:
 
Helsinški parlament građana
„Za novinarsku nagradu“
Miše Stupara 68, 78 000 Banjaluka

 

Za više informacija obratite se na:
tel. 051/432-750, e-mail: azolja@hcabl.org ili web: www.hcabl.org

Svečana dodjela novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“
 
Banja Luka, 10. maj 2012.

dodjela

U sklopu dvodnevne konferencije o profesionalnim i etičkim standardima u izvještavanju o marginalizovanim grupama 8. maja organizovana je i svečana dodjela novinarskih nagrada “Srđan Aleksić”.U punoj dvorani muzičkog paviljona u parku Petra Kočića, po drugi put su dodijeljene novinarske nagrade “Srđan Aleksić” novinarima i novinarkama za koje je četveročlani žiri ocijenio da su profesionalno i argumentovano izvještavali o različitim marginalizovanim grupama u našem društvu.U kategoriji štampanih medija prvu nagradu osvojila je Milkica Milojević, novinarka „EuroBlica“. Nagradu joj je uručila Aida Halilović, predstavnica kompanije M:tel, jednog od sponzora. U konkurenciji radijskih priloga prva nagrada pripala je Mirsadu Čamdžiću, novinaru Radio Gračanice, kome je nagradu uručila predstavnica Unicredit banke.

dodjela1

Druga nagrada pripala je Radmili Grubiši, novinarki BH radija 1. Grubiši je nagradu uručila mirovna aktiviskinja, osnivačica i dugogodišnja direktorica Helsinškog parlamenta građana Lidija Živanović. U kategoriji televizijskih priloga, druga nagrada je dodijeljena Tini Jelin Dizdar, novinarki magazina TV Liberty, za upečatljivu priču o ratnom vojnom invalidu iz Mostara koja dočarava svu apsurdnost i surovost rata. Nagradu joj je uručio Enes Osmančević, član žirija. Ove godine, po prvi put, dodijeljena je nagrada za tekstove na web poratalima, Irmi Husić, studentkinji i novinarki portala novinar.me. Nagradu joj je uručio Erduan Katana, novinar radija Slobodna Evropa. Specijalna nagrada za izvješatvanje u kontinuitetu pripala je portalu Manjina.ba, a nagradu je, u ime redakcije, primila urednica ovog  portala Vesna Andree Zaimović.
A.Ž.Banja Luka, 10. maj 2012.

Saopštenje za javnost
Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ ukupno je stiglo 19 televizijskih i radijskih priloga, 24 web i novinska teksta i 8 prijedloga za specijalnu nagradu za izvještavanje u kontinuitetu, a odlukom žirija ove godine biće dodjeljeno ukupno 6 nagrada u svim kategorijama.
Odlukom četveročlanog žirija prva nagrada za tekstove u štampanim medijima, koji afirmišu i promovišu profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH i rezultiraju konkretnim akcijama i pomacima u praksi, dodjeljuje se Milkici Milojević, novinarki „EuroBlica“.
U konkurenciji radijskih priloga odlučeno je da prva nagrada bude dodjeljena Mirsadu Čamdžiću, novinaru Radio Gračanice, a druga Radmili Grubiši, novinarki BH radija 1.
U kategoriji televizijskih priloga, druga nagrada će biti dodjeljena Tini Jelin Dizdar, novinarki magazina TV Liberty, za upečatljivu priču o ratnom vojnom invalidu iz Mostara koja dočarava svu apsurdnost i surovost rata.
Ove godine, po prvi put, biće dodjeljena i nagrada za tekstove na web poratalima, a drugu nagradu u ovoj kategoriji primiće Irma Husić, novinarka portala novinar.me.
Specijalna nagrada za izvještavanje u kontinuitetu, jednoglasnom odlukom žirija, dodjeljuje se web portalu manjine. ba  koji je prepoznao važnost pitanja marginalizacije društvenih grupa, ali i značaj promocije i odbrane prava manjina u Bosni i Hercegovini.
Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje se za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini, a ustanovljena je u okviru projekta „X-Press“, koji se realizuju uz podršku Evropske unije, i čiji cilj je poboljšanje položaja marginalizovnih i ranjivih grupa u našem društvu putem zajedničkih akcija nevladinog sektora i medija.
Na prvoj dodjeli novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljeno je ukupno pet nagrada.
Druga dodjela novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“
 

Banja Luka, 7. maj 2012.

konkurs_za_nagradu_srdjan_aleksic

Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija CURE iz Sarajeva organizuju 8. maja u 20.00 časova u Muzičkom paviljonu u parku Petar Kočić u Banjaluci svečanu, drugu dodjelu novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“.
Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ ukupno je stiglo 19 televizijskih i radijskih priloga, 24 web i novinska teksta i 8 prijedloga za specijalnu nagradu za izvještavanje u kontinuitetu, a odlukom žirija ove godine biće dodijeljeno ukupno 6 nagrada u svim kategorijama. Odlukom četveročlanog žirija prva nagrada za tekstove u štampanim medijima, koji afirmišu i promovišu profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH i rezultiraju konkretnim akcijama i pomacima u praksi, dodjeljuje se Milkici Milojević, novinarki „EuroBlica“. U konkurenciji radijskih priloga odlučeno je da prva nagrada bude dodijeljena Mirsadu Čamdžiću, novinaru Radio Gračanice, a druga Radmili Grubiši, novinarki BH radija 1. U kategoriji televizijskih priloga, druga nagrada će biti dodijeljena Tini Jelin Dizdar, novinarki magazina TV Liberty, za upečatljivu priču o ratnom vojnom invalidu iz Mostara koja dočarava svu apsurdnost i surovost rata. Ove godine, po prvi put, biće dodjeljena i nagrada za tekstove na web poratalima, a drugu nagradu u ovoj kategoriji primiće Irma Husić, novinarka portala novinar.me. Specijalna nagrada za izvještavanje u kontinuitetu, jednoglasnom odlukom žirija, dodjeljuje se web portalu manjine. ba  koji je prepoznao važnost pitanja marginalizacije društvenih grupa, ali i značaj promocije i odbrane prava manjina u Bosni i Hercegovini. D. D.


Banja Luka, 17. novembar 2011.

nagrada-srdjan3011
 
Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija CURE raspisuju
 
K O N K U R S
za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama
 
Na konkursu mogu učestvovati novinari i novinarke štampanih, elektronskih i online medija iz Bosne i Hercegovine čiji tekstovi i/ili prilozi afirmišu i promovišu profesionalno medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini i rezultiraju konkretnim akcijama i pomacima u praksi.
Prijedloge za nagrade mogu slati i medijske kuće i nevladine organizacije u BiH.
Nagrada se raspisuje u pet kategorija:
1. za tekstove u štampanim medijima do 10.000 karaktera
2. za radijske priloge dužine od 1 minut i 30 sekundi do 5 minuta
3. za televizijske priloge dužine od 1 minut i 30 sekundi do 5 minuta i
4. za tekstove na web portalima do 10 000 karaktera
5. za izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu.
 
Za nagradu konkurišu prilozi i tekstovi objavljeni u periodu od 31.marta 2011. do 31. marta 2012. godine.
 
Jedan kandidat/kandidatkinja može poslati maksimalno tri teksta/priloga na konkurs.
 
Za nagradu pod rednim brojem 5, za izvještavanje u kontinuitetu, prijedloge mogu slati nevladine organizacije koje treba da dostave i obrazloženje za svoje prijedloge najboljeg novinara/novinarke ili emisije i najmanje jednu kopiju priloga ili teksta.
 
Prijave sa kopijama objavljenih tekstova i/ili audio-vizuelnih priloga, sa podacima o kandidatu/kinji, uz potvrdu urednika o datumu objave sadržaja, slati na adresu:
 
Helsinški parlament građana
„Za novinarsku nagradu“

Miše Stupara 68, 78 000 Banjaluka

Za više informacija obratite se na:
tel. 051/432-750, e-mail: azolja@hcabl.org ili web: www.hcabl.orgPozivamo sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini, posebno one koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave marginalizovanim grupama da se uključe u monitoring medija u cilju nagrađivanja onih medija ili novinara koji su na najprofesionalniji način i u kontinuitetu izvještavali o ovim društvenim grupama.

Naime, Helesinški paralament građana sa partnerima je raspisao Konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“, u kojem, pored ostalih nagrada, postoji i specijalna nagrada za izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu (redni broj 5), gdje nevladine organizacije imaju priliku kandidovati, uz obrazloženje, medije i novinare koji su na profesionalan način i kontinuirano izvještavali o ovim kategorijama.
Banja Luka, 26. maj 2011.

Saopštenje za javnost

Dodjela novinarskih nagrada „Srđan Aleksić“

Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija CURE iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS dodijeliće u petak, 27. maja 2011, u Umjetničkom paviljonu u parku Petar Kočić u Banjaluci, po prvi put novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini.

Jednoglasnom odlukom petočlanog žirija prva nagrada za tekstove u štampanim medijima, koji afirmišu i promovišu profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH i rezultiraju konkretnim akcijama i pomacima u praksi, dodijeljena je Aidi Tipuri, novinarki „Nezavisnih novina“ iz Banjaluke. Žiri je ocijenio da su tekstovi Aide Tipure, u kojima piše o različitim marginalizovanim grupama, kompletni, potkrijepljeni činjenicama, životnim pričama i izjavama iz različitih izvora, te da je iz njenih tekstova evidentan trud uložen u pisanje, ali i motiv da se pomogne ljudima o kojima piše.

Druga nagarada za tekstove u štampanim medijima pripala je Tanji Šikanjić, takođe novinarki „Nezavisnih novina“ iz Banjaluke, a treća Bojanu Rečeviću, novinaru dnevnog lista „Press RS“.

U kategoriji radijskih priloga žiri je odlučio da dodijeli samo drugu nagradu Mirsadu Bajtareviću, novinaru BH radija, koji u svojim prilozima pokazuje sposobnost uočavanja problema marginalizovanih grupa u društvu, predočava ih na informativan i radio-foničan način, a teme obrađuje temeljito i iz različitih uglova, dok ove godine neće biti dodijeljene nagrade za TV priloge, jer je žiri ocijenio da nijedan od dostavljenih priloga nije zadovoljio kriterijume propisane Pravilnikom o dodjeli novinarske nagrade „Srđan Aleksić“.

U kategoriji specijalne nagrade za izvještavanje u kontinuitetu, koju sponzoriše Hypo-Alpe-Adria Bank a.d. Banja Luka, odlučeno je da se ova nagrada dodijeli Mirjani Marković, novinarki lokalne televizijske stanice „Slobomir“ iz Bijeljine, čija emisija „Jednake mogućnosti“ može poslužiti kao primjer kako se mogu i trebaju pratiti životi i problemi osoba koje su uskraćene za pristup socijalnim, ekonomskim, političkim i kulturnim pravima koja su dostupna drugima. Prema ocjeni žirija, Mirjana Marković u ovom emisijama u kontinuitetu i sveobuhvatno sagledava potrebe, probleme i sistemska rješenja osoba sa invaliditetom, o kojima izvještava životno i afirmativno, koristeći više izvora i adekvatne sagovornike.

Posebna plaketa za kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim grupama biće dodijeljena i Petru Burgeru, dopisniku novinske agencije SRNA iz Doboja.

Na konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ koji je raspisan 31. marta prošle godine i zatvoren 31. marta ove godine, ukupno je stiglo 12 tv i radio priloga, 24 novinska teksta i 6 prijedloga za specijalnu nagradu za izvještavanje u kontinuitetu.

Novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ raspisana je u okviru projekta „X-Press“, koji se realizuju uz podršku Evropske unije, Fondacije Fridrih Ebert i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država čiji cilj je poboljšanje položaja marginalizovanih i ranjivih grupa u našem društvu putem zajedničkih akcija nevladinog sektora i medija.

Svečana dodjela novinarskih nagrada biće održana u petak, 27. maja 2011, u 20.00 h u Umjetničkom paviljonu u parku Petar Kočić u Banjaluci.


Banja Luka, 31. mart 2010. godine

Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija “Cure” i Udruženje mladih novinara RS–UMNORS raspisuju
KONKURS
za novinarsku nagradu
„Srđan Aleksić“
za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama
Na konkursu mogu učestvovati novinari i novinarke štampanih i elektronskih medija iz Bosne i Hercegovine čiji tekstovi i/ili prilozi afirmišu i promovišu profesionalno medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini i rezultiraju konkretnim akcijama i pomacima u praksi.
Prijedloge za nagrade mogu slati i medijske kuće i nevladine organizacije u BiH.
Nagrada se raspisuje u četiri kategorije:
1. za tekstove u štampanim medijima do 10.000 karaktera
2. za radijske priloge dužine od 1 minut i 30 sekundi do 5 minuta
3. za televizijske priloge dužine od 1 minut i 30 sekundi do 5 minuta
4. za izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu.
Za nagradu konukurišu prilozi i tekstovi objavljeni u periodu od dana objavljivanja konkursa do 31. marta 2011. godine.
Prijave sa kopijama objavljenih tekstova i/ili audio-vizuelnih priloga, sa podacima o kandidatu/kinji, uz potvrdu urednika o datumu objave sadržaja, slati na adresu:
Helsinški parlament građana
„Za novinarsku nagradu“
Krfska 84
78 000 Banjaluka
Za više informacija obratite se na tel: 051/432-750 ili e-mail: azolja@hcabl.org
Projekat, „X-Press – socijalna uključenost putem medija”, finansira Evropska unija

Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija “CURE” i Udruženje mladih novinara RS–UMNORS raspisuju:

KONKURS
za novinarsku nagradu
„Srđan Aleksić“
za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama
Na konkursu mogu učestvovati novinari i novinarke štampanih i elektronskih medija iz Bosne i Hercegovine čiji tekstovi i/ili prilozi afirmišu i promovišu profesionalno medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini i rezultiraju konkretnim akcijama i pomacima u praksi.
Prijedloge za nagrade mogu slati i medijske kuće i nevladine organizacije u BiH.
Nagrada se raspisuje u četiri kategorije:
1. za tekstove u štampanim medijima do 10.000 karaktera
2. za radijske priloge dužine od 1 minut i 30 sekundi do 5 minuta
3. za televizijske priloge dužine od 1 minut i 30 sekundi do 5 minuta
4. za izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu.
Za nagradu konukurišu prilozi i tekstovi objavljeni u periodu od dana objavljivanja konkursa do 31. marta 2011. godine.
Prijave sa kopijama objavljenih tekstova i/ili audio-vizuelnih priloga, sa podacima o kandidatu/kinji, uz potvrdu urednika o datumu objave sadržaja, slati na adresu:
Helsinški parlament građana
„Za novinarsku nagradu“
Krfska 84, 78 000 Banjaluka
Za više informacija obratite se na tel: 051/432-750 ili e-mail: azolja@hcabl.org

Projekat, „X-Press – socijalna uključenost putem medija”, finansira Evropska unijaCOPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.