Stub srama

STUB SRAMA

STUB SRAMA

Milorad Dodik

„A ti se, vidim, držiš za ruke sa Draškom Stanivukovićem“.

Tim riječima se srpski član Predsjedništva BIH, Milorad Dodik,  obratio poslanici PDP-a, Jeleni Trivić, u Narodnoj skupštini RS. Tu krajnje neprimjerenu rečenicu Dodik je izgovorio za skupštinskom govornicom, tokom burne rasprave sa poslanicima opozicije na posebnoj sjednici NSRS.

Dajana Dangubić

„Zašto hodate parkom tako kasno? Pa ne može niko hodati za vama da vas šiti od batina“.

Tim riječima, uključujući i pitanje – jeste li nečim isprovocirale napadača, dežurni policijski službenici jedne od stanica Policijske uprave Banjaluka, dočekali su Dajanu Dangubić, 28-godišnju djevojku koja je u noćnim satima došla da prijavi nepoznatog muškarca koji je na nju nasrnuo i nanio joj povrede dok je sa drugaricom sjedila u jednom od banjalučkih parkova. Dangubić, inače pripadnica OS BIH, medijima je ispričala da joj je teže od fizičkih povrede pao način na koji su četiri policajca sa njom razgovarala te noći i požalila se da niko od njih nije bio spreman da je valjano sasluša, čak ni da napravi zvanični zapisnik. Dangubić je, ipak, pohvalila jednu od policijskih službenica koja je te noći takođe bila prisutna.

Stiker „Sedam na jedan“

Promovišući Banjaluku kao turističku destinaciju, Gradska uprava Banjaluka u seriji viber-stikera promovisala je i stiker sa porukom „Sedam na jedan“, na kojem se, uz grafički prikaz ženskih silueta, aludira na jednu od „urbanih gradskih legendi“, prema kojoj u tom gradu ima sedam djevojka na jednog muškarca. Takvim idejnim rješenjem evidentno je prekršen  Zakon o ravnopravnosti polova BiH, član 21,  kojim je zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje bilo kojeg lica na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na pol. Smatrajući da su takvim stikerom ponižene sve žene u gradu koje su označene kao „roba“ i dio turističke ponude, hCa Banjaluka i organizacija „Udružene žene“, zatražili su od gradskih vlasti da sporni stiker što hitnije povuku.

Kristina Ljevak

„Ode Mevludin, dođe Milorad. Ode Selim, dođe Vera. Ode Hajrudin, dođe Vlastimir. Ode Edina, dođe Kristina“.

Bio je to samo jedan od komenatara koje je, nakon imenovanja novinarke i aktivistkinje  Kristine Ljevak za direktorku TV Sarajevo,  na društvenim mrežama ostavila Samra Ćosović Hajdarević, odbornica skupštine Kantona Sarajevo. Iako dugogodišnja novinarka, koja je radni vijek provela na televiziji Federacije BIH, u Urban magazinu i izdavačkoj kući Buybok, boreći se, istovremeno, za ljudska prava, posebno prava LGBT osoba, Ljevak je mjesecima trpjela uvrede visokih funkcionera pojedinih stranaka iz FBIH, koji su joj spočitavali da je rat provela na teritorji RS, uključujući čak i konstataciju da joj je diploma potpisana „sa četiri ES“.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.