Stub srama

STUB SRAMA

STUB SRAMA

Miladin Stanić

Uvrede na račun žena u Narodnoj skupštini RS se nastavljaju!

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić juče je u Narodnoj skupštini RS nazvao ministarku finansija Republike Srpske Zoru Vidović “glupačom”. I ovo nije prvi put da je koristio ovaj uvredljivi izraz kada se obratio Zori Vidović.

“Evo ja sam namjerno, ne iz mržnje nego provokativno, prozvao jednu ministricu da je glupača, u želji da ona dokaže to što je meni pripisala. To je način. Neka dokaže, ako dokaže, ja ću se njoj izviniti. Sve dok ona to ne dokaže, za mene je glupača.”, rekao je Stanić.

Zabrinjavajuće je da su (namjerne) uvrede na račun žena u Narodnoj skupštini RS postale učestala pojava bez konkretnih sankcija i da se na taj način šalje poruka javnosti da je prihvatljivo vrijeđati žene nazivajući ih pogrdnim imenima.

Ilija Tamindžija

Omalovažavanje narodnih poslanica se nastavlja

Vrijeđanje i omalovažavanje poslanica u Narodnoj skupštini RS, mješanjem u njihov privatni život i iznošenjem neprimjerenih, neosnovanih i uvredljivih opaski, se nastavlja. Poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija, slijedeći primjer  lidera svoje stranke, tokom sjednice Narodne skupštine RS, etiketirao je poslanicu PDP-a Jelenu Trivić kao “profesoricu očito zaljubljenu u svog partijskog kolegu Draška Stanivukovića”.

Reagovalo je nekoliko poslanika opozicije koji su osudili Tamindžijine šovinističke izjave, te zatražili da mu parlament izrekne opomenu.

Podsjećamo da je slična izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika, izrečena takodje na sjednici Narodne skupštine RS u julu ove godine, prošla bez ikakve opomene ili konkretne osude.

Jovan S. Čizmović

„Čizmović me ošamario tako jako da sam mislila da sam ostala bez pola lica“

Ovo je izjavila Meliha Filipović za Srpskainfo dodajući da nikada nešto slično nije doživjela u svojoj dugogodišnjoj advokatskoj karijeri.

Samo par dana nakon što je Narodna skupština RS usvojila izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojima je, konačno, ukinuto prekršajno kažnjavanje i precizirano da se počinioci nasilja gone isključivo u okviru krivičnog postupka, banjalučki advokat  Jovan S. Čizmović ošmario je, naočigled nekoliko svjedoka, službenih lica, advokaticu Melihu Filipović i to dok je bila na radnom zadatku! Još je rekao da je to bio “dodir po obrazu”!

Tako je onaj koji bi trebao da se drži slova zakona, brutalno demonstrirao šta o zakonima misli, uključujući i one kojima se zabranjuje nasilje nad ženama.

Ne samo da ovaj fizički napad predstavlja grubo kršenje profesionalnog kodeksa struke, na koji još uvijek nije reagovala Advokatska komora RS čiji  je Čizmović počasni predsjednik, već govori i o bahatosti, neosvještenosti i necivilizacijskim mačo manirima koji prolaze bez adekvatne osude javnosti, ali i službenih organa.

Gradska uprava Banjaluka

„Tim za male intervencije poziva sve građane da se uključe u pospremanje grada“.

Na taj način, sa još jednim spornim stikerom na kojem u akciji pospremanja grada dominira ženska figura u roze haljini i sa usisivačem u rukama, Gradska uprava Banjaluka pozvala je građane da učestvuju u radnoj akciji čišćenja centra grada. Ne sporeći smisao i cilj takve akcije, gradski oci su, ipak, takvim stikerom i promocijom žene kao „glavne čistačice“, još jednom pokazali da se nisu riješili stereotipa i predrasuda o ženskoj ulozi u društvu.

Milorad Dodik

„A ti se, vidim, držiš za ruke sa Draškom Stanivukovićem“.

Tim riječima se srpski član Predsjedništva BIH, Milorad Dodik,  obratio poslanici PDP-a, Jeleni Trivić, u Narodnoj skupštini RS. Tu krajnje neprimjerenu rečenicu Dodik je izgovorio za skupštinskom govornicom, tokom burne rasprave sa poslanicima opozicije na posebnoj sjednici NSRS.

Dajana Dangubić

„Zašto hodate parkom tako kasno? Pa ne može niko hodati za vama da vas šiti od batina“.

Tim riječima, uključujući i pitanje – jeste li nečim isprovocirale napadača, dežurni policijski službenici jedne od stanica Policijske uprave Banjaluka, dočekali su Dajanu Dangubić, 28-godišnju djevojku koja je u noćnim satima došla da prijavi nepoznatog muškarca koji je na nju nasrnuo i nanio joj povrede dok je sa drugaricom sjedila u jednom od banjalučkih parkova. Dangubić, inače pripadnica OS BIH, medijima je ispričala da joj je teže od fizičkih povrede pao način na koji su četiri policajca sa njom razgovarala te noći i požalila se da niko od njih nije bio spreman da je valjano sasluša, čak ni da napravi zvanični zapisnik. Dangubić je, ipak, pohvalila jednu od policijskih službenica koja je te noći takođe bila prisutna.

Stiker „Sedam na jedan“

Promovišući Banjaluku kao turističku destinaciju, Gradska uprava Banjaluka u seriji viber-stikera promovisala je i stiker sa porukom „Sedam na jedan“, na kojem se, uz grafički prikaz ženskih silueta, aludira na jednu od „urbanih gradskih legendi“, prema kojoj u tom gradu ima sedam djevojka na jednog muškarca. Takvim idejnim rješenjem evidentno je prekršen  Zakon o ravnopravnosti polova BiH, član 21,  kojim je zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje bilo kojeg lica na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na pol. Smatrajući da su takvim stikerom ponižene sve žene u gradu koje su označene kao „roba“ i dio turističke ponude, hCa Banjaluka i organizacija „Udružene žene“, zatražili su od gradskih vlasti da sporni stiker što hitnije povuku.

Samra Ćosović Hajdarević

„Ode Mevludin, dođe Milorad. Ode Selim, dođe Vera. Ode Hajrudin, dođe Vlastimir. Ode Edina, dođe Kristina“.

Bio je to samo jedan od komenatara koje je, nakon imenovanja novinarke i aktivistkinje  Kristine Ljevak za direktorku TV Sarajevo,  na društvenim mrežama ostavila Samra Ćosović Hajdarević, odbornica skupštine Kantona Sarajevo. Iako dugogodišnja novinarka, koja je radni vijek provela na televiziji Federacije BIH, u Urban magazinu i izdavačkoj kući Buybok, boreći se, istovremeno, za ljudska prava, posebno prava LGBT osoba, Ljevak je mjesecima trpjela uvrede visokih funkcionera pojedinih stranaka iz FBIH, koji su joj spočitavali da je rat provela na teritorji RS, uključujući čak i konstataciju da joj je diploma potpisana „sa četiri ES“.

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.