DODJELA NOVINARSKIH NAGRADA “SRĐAN ALEKSIĆ”

 

Šesta po redu svečana dodjela novinarskih nagrada “Srđan Aleksić” biće održana sutra u 19.00 časova u  Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Nagrada se dodjeljuje novinarkama i novinarima i medijima u BiH koji na profesionalan način i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim i ranjivim grupamau našem društvu i doprinose razvoju društvenoodgovornog novinarstva.

Ove godine prva nagrada biće dodjeljena novinarki Al Jazeera Balkans Snježani Mulić Softić.

Snježanu je, za nagradu, kandidovalo udruženje „ Riječi mira“ uz obrazloženje da je riječ o novinarki koja u kontinuitetu, još od vremena rata, piše o običnim ljudima i različitim marginalizovnaim grupama, profesionalno i bez senzacionalizma.

Druga nagrada ide u ruke u urednice portala eTrafika Vanje Stokić. Ocjena žirija je da Vanja svojim tekstovima skreće  pažnju na probleme od kojih većina okreće glavu, da odgovorno tretira žrtve nasilja, bilo da se radi o djeci ili ženama, da uključuje sve društvene aktere koji su bitni za rješavanje problema i dasvojim primjerom i radom poziva na akciju i promjenu situacije u društvu. Vanju su za nagradu kandidovale organizacije „Perpetuum mobile“ i „Nova generacija“.

Treća nagrada “Srđan Aleksić” biće dodjeljena novinarki televizijske kuće N1 Anđelki Marković.

Anđelku je za nagradu predložila Fondacija Udružene žene iz Banjaluke uz obrazloženje da njeni prilozi promovišu zajednički život, multietničnost, ljudske vrijednosti i vrline nasuprot govoru mržnje i svemu što razdvaja ljude. Takođe su istakli da prilozi novinarke Anđelke Marković provejavaju ljudskom toplinom i da na najbolji mogući način promovišu želju običnih ljudi da žive zajedno bez obzira na rasu, spol, nacionalnost, vjeroispovjest i bilo kakve druge podjele.

Ove godine na konkurs za dodjelu novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ stiglo je 13 prijedloga, a ono što ovu nagradu čini posebnom je činjenica da su nevladine organizacije te koje predlažu novinare, novinarke ili medije koje prepoznaju kao angažovane i društveno odgovorne subjekte čije izvještavanje utiče i na percepciju javnosti, ali i na poteze vlasti.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.

Do sada je novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ dobilo 22 novinara, novinarki i medija iz BiH.

Ovogodišnju dodjelu nagrada organizuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost (PRO-Budućnost) koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti