Dodjeljene novinarske nagrade Srđan Aleksić

Sinoć su na svečanoj ceremonij, u Doboju po peti put dodjeljene novinarske Nagrade Srđan Aleksić u organizaciji Mreže za izgradnju mira.

Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva je pripala prva nagrada “Srđan Aleksić”, za profesionalnost i istraživački pristup temama, te za konkretno ukazivanje na anomalije u BH društvu.

Glavnoj urednici CINa Renati Radić Dragić nagradu je uručio prošlogodišnji pobjednik Dragan Bursać, kolumnista portala “Buka”.
Dragićeva je rekla da je CIN za ovogodišnju nagradu predložen od Centra za životnu sredinu iz Banjaluke za tri priče iz energetskog sektora.

Druga nagrada pripala je novinaru dnevnog lista “Pres Republika Srpska” iz Banjaluke Milovanu Matiću, a treća novinarki Radija “Slobodna Evropa” Maji Nikolić. Nagradu Milovanu Matiću uručio je novinar Amarildo Gutić, jedan od članova žirija, a Maji Nikolić nagradu je uručio član Upravnog odbora Mreže za izgradnju Amir Hasanović.

Današnjoj svečanosti, osim brojnih gostiju, prisustvovao je gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić i načelnik opštine Doboj Jug Jasminka Begić.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta “Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost”, koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u BiH, o društvu i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Ove godine na konkurs za dodjelu nagrada stiglo je ukupuno 17 prijedloga nevladinih organizacija koje su nominovale novinare i emisije za koje su ocijenili da promovišu profesionalno izvještavanje.

Do sada je novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” dobilo 19 novinara ili medija iz BiH.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija “Cure” iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine prešla u vlasništvo Mreže za izgradnju mira BiH.

Sponzor nagrade je kompanija “M:tel“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti