Film “Zemlja za nas” donosi životne priče stranaca u Bosni i Hercegovini – N1

Film “Zemlja za nas” donosi životne priče stranaca u Bosni i Hercegovini – N1

Za Bosnu i Hercegovinu kažu da je najbolje čuvana evropska tajna. To su znali i brojni narodi koji su je vijekovima ranije pohodili, naselili, došli da se ne vrate, svjesni njenog povoljnog geografskog položaja, prirodnih ljepota i blagorodne klime. O ovim ljudima i njihovim nasljednicima govori film “Zemlja za nas”.

Ovaj film u programu televizije N1 bit će emitovan četvrtak u 20 sati.

U 22 minute filma autori iz nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluke smjestili su zanimljive razgovore sa 11 stranaca i pripadnika nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Među njima su Mostarka porijeklom iz Izraela, dvojica Poljaka, potomak Italijana, Sirijac, Švicarka, Španac, Amerikanka…

Neki od njih su prvi put kročili na tlo BiH kada su tu odlučili i ostati. U kofer put BiH oni ili njihovi preci spakovali su sve svoje snove i planove. Danas nas njihovi pogledi na BiH i život u njoj podstiču da razmislimo i počnemo više cijeniti svoju zemlju.

Film “Zemlja za nas” donosi životne priče stranaca u Bosni i Hercegovini – N1

Veseljaci, dobri domaćini, žilavi, ponosni, snalažljivi – samo su neke od riječi kojima akteri filma opisuju ljude u BiH. Dok nam otkrivaju svoje životne priče, oni nas uče i kako mješavina različitih kultura unapređuje život. Savjetuju nas i kako čuvati prirodne ljepote koje imamo, a ne čuvamo ih dovoljno. Otvoreno govore i vjeruju li u promaju, koje im je domaće jelo najdraže te kako opisuju merak i sevdah.

Film je sniman 2020. godine u gradovima širom BiH, a cilj mu je bolje razumijevanje i zbližavanje svih stanovnika u našoj zemlji.

Projekat je podržan kroz program Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti