Film “Zemlja za nas” donosi životne priče stranaca u Bosni i Hercegovini – N1

VijestiKomentari isključeni za Film “Zemlja za nas” donosi životne priče stranaca u Bosni i Hercegovini – N1

Film “Zemlja za nas” donosi životne priče stranaca u Bosni i Hercegovini – N1

Za Bosnu i Hercegovinu kažu da je najbolje čuvana evropska tajna. To su znali i brojni narodi koji su je vijekovima ranije pohodili, naselili, došli da se ne vrate, svjesni njenog povoljnog geografskog položaja, prirodnih ljepota i blagorodne klime. O ovim ljudima i njihovim nasljednicima govori film “Zemlja za nas”.

Ovaj film u programu televizije N1 bit će emitovan četvrtak u 20 sati.

U 22 minute filma autori iz nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluke smjestili su zanimljive razgovore sa 11 stranaca i pripadnika nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. Među njima su Mostarka porijeklom iz Izraela, dvojica Poljaka, potomak Italijana, Sirijac, Švicarka, Španac, Amerikanka…

Neki od njih su prvi put kročili na tlo BiH kada su tu odlučili i ostati. U kofer put BiH oni ili njihovi preci spakovali su sve svoje snove i planove. Danas nas njihovi pogledi na BiH i život u njoj podstiču da razmislimo i počnemo više cijeniti svoju zemlju.

Film “Zemlja za nas” donosi životne priče stranaca u Bosni i Hercegovini – N1

Veseljaci, dobri domaćini, žilavi, ponosni, snalažljivi – samo su neke od riječi kojima akteri filma opisuju ljude u BiH. Dok nam otkrivaju svoje životne priče, oni nas uče i kako mješavina različitih kultura unapređuje život. Savjetuju nas i kako čuvati prirodne ljepote koje imamo, a ne čuvamo ih dovoljno. Otvoreno govore i vjeruju li u promaju, koje im je domaće jelo najdraže te kako opisuju merak i sevdah.

Film je sniman 2020. godine u gradovima širom BiH, a cilj mu je bolje razumijevanje i zbližavanje svih stanovnika u našoj zemlji.

Projekat je podržan kroz program Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

COPYRIGHT © 2014. ALL RIGHTS RESERVED.