JOVANA KISIN ZAGAJAC I ALEKSANDAR JOKIĆ NEUMORNI U BORBI ZA PRAVA AKTIVISTA I AKTIVISTKINJA

Jovana Kisin Zagajac i Aleksandar Jokić, advokati iz Banjaluke, nisu samo stručnjaci prava već i istaknuti branitelji ljudska prava, koji su svoje brzo i nesebično djelovanje pokazali više puta u praksi, baš onda kada je aktivistkinjama i aktivistima bila najpotrebnija njihova pomoć i podrška.

Jedan od nedavnih primjera je kada su učesnici i učesnice performansa „Sahrana demokratije“  zaustavljeni na nekoliko sati u Banjaluci, nedaleko od Narodne skupštine RS, kada su im od strane policije napisane i prekršajne prijave. Kisin Zagajac i Jokić su došli odmah na lice mjesta da pruže pravnu pomoć i savjete.

Bio je to pravi primjer udruženog djelovanja struke i aktivizma kada je to najpotrebnije.

Takođe, mnogo puta su u javnosti iznosili svoja pravna i činjenično utemeljena mišljenja o raznim spornim zakonima kao što je uvođenje kriminalizaciji klevete, potom nacrta zakona o tzv. „stranim agentima“, raznim represivnim mjerama i čvrsto su stajali na stani demokratije i pozivali na odgovornost nosioce vlasti, ukazujući na kršenja prava i konvencija.

Uloga advokata u borbi za prava aktivista i aktivistkinja, za slobodu govora, slobodu djelovanja i druge slobode od velike je važnosti za izgradnju otvorenijeg, pravednijeg i demokratskog društva.

Hvala Jovani Kisin Zagajac i Aleksandru Jokiću u ime mnogih aktivista, aktivistkinja, građana i građanki!

Računamo i dalje na vašu podršku i pomoć.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti