Mizoginija: žene bi trebale biti zaštićene Zakonima o zločinu iz mržnje

Prema novom izvještaju Pravne komisije u Engleskoj, žene bi trebale biti zaštićene proširenim zakonima o zločinu iz mržnje. Kampanje su pozdravile prijedlog, uključujući i zastupnicu laburista Stellu Creasy, koja ga je nazvala “Našim trenutkom za promjene”.

Nezavisno tijelo koje savjetuje vladu reklo je da se prema mizoginiji treba postupati na isti način kao i prema drugoj diskriminaciji kada je to motivacija za zločin. Sedam policijskih snaga u Engleskoj i Walesu tretira mizoginiju kao zločin iz mržnje, ali ova definicija nije usvojena u svim okvirima. Mizoginija odražava činjenicu da ta riječ označava “duboko ukorijenjene predrasude” prema ženama, a ne samo mržnju prema njima.

Kada se protiv nekoga izvrši zločin – poput napada, uznemiravanja ili krivične štete – zbog rase, vjere, seksualne orijentacije, invaliditeta ili transrodnog identiteta, sud ga smatra ozbiljnijim zločinom. No, učesnici kampanje kritikovali su složenu prirodu postojećih zakona i zatražili da se pol i rod dodaju na listu. Pravna komisija je izvršila reviziju zakona i daje nekoliko preporuka na konsultacije. Rečeno je da je “velika većina dokaza” koja sugeriše da su zločini povezani s mizoginijom. Komisija planira dati svoje službene preporuke vladi 2021. godine.

Povjerenik za krivično pravo, rekao je: “Zločinu iz mržnje nema mjesta u našem društvu i vidjeli smo strahovit utjecaj koji može imati na žrtve. Naši prijedlozi osigurat će da se sve zaštićene osobine tretiraju na isti način i da žene prvi put uživaju zaštitu od zločina iz mržnje.”

Ova informacija je preuzeta  sa www.bbc.com, a kompletan novinarski članak o ovoj inicijativi možete pročitati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti