Održana Treća konferencija EKOFEM BiH: Važnost međusobne podrške i autentičnog aktivizma

Međusobna podrška, pomoć, zaštita, solidarnost i aktivnosti biće nastavljeni još intenzivnije u narednom periodu istaknuto je na Trećem radnom okupljanju platforme za ekofeminističko djelovanje u Bosni i Hercegovini EKOFEM BiH, koje je održano u Banjoj Luci.

Tokom ove dvodnevne konferencije, 13. i 14. oktobra, čule su se zanimljive teme i ideje, a podijeljena su i iskustva aktivistkinja/aktivista sa terena.

U petak je veliku pažnju izazvalo javno predavanje  dr. sc. Suzane Marjanić, znanstvene savjetnice iz Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, koja je zajedno sa Goranom Đurđevićem uredila izuzetno značajan zbornik „Ekofeminizam: između zelenih i ženskih studija“.

Ona je predstavila teorijski presjek ekofeminističkih pravaca, a navela je da ih sve povezuje borba ili ukazivanje na diskriminaciju (potlačenost) nad ženama i prirodom.

Tokom diskusije je istaknuta važnost spajanje ženskog aktivizma i ekološkog aktivizma, kao vrste autentičnog aktivizama.

U Kruščici, Vlasenici, Jezeru, Banjaluci, Tuzli i mnogim drugim mjestima širom BiH upravo su žene najčešće bile te koje su pokrenule borbu za rijeke, šume, čist vazduh i tlo i inicirale promjene. Na taj način su se istakle kao liderke i aktivistkinje u svojim zajednicama i pridonijele većoj jednakosti žena u društvu, objedinjavajući ekološke i feminističke ciljeve.

Iskustvo hrabrih žena Kruščice, čija je priča obišla čitav svijet, emotivno je prenijela tokom radionice u subotu Amela Zukana, koja  je rekla da kada su ih ispitivali tokom njihove borbe protiv gradnje hidrocentrala ko im je organizator ili vođa sve do jedne žene/mještanke su dale isti odgovor: NAŠ VOĐA JE RIJEKA!

Tokom drugog dana konferencije je bilo riječi o energetskoj demokratiji, zelenim transformacijama i o ekofeminističkim perspektivama.

Podsjećamo, EKOFEM BiH je, ukratko, platforma za ekofeminističko djelovanje u Bosni i Hercegovini. Cilj platforme je sagledati mogućnosti zajedničkog djelovanja na polju društvene brige i ekološke pravde iz ekofeminističke perspektive u Bosni i Hercegovini.

Ovu treću po redu konferenciju zajedno su organizovali Helsinški parlament građana Banja Luka i Udruženje Front slobode Tuzla.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti