ODRŽANA ULIČNA AKCIJA U BRČKOM: O seksualnoj iznudi ne treba ćutati

Ulična akcija povodom kampanje „Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!“ danas 29. maja je održana na Trgu mladih u Brčkom, a organizovali su je Helsinški parlament građana Banja Luka u saradnji sa Centrom za omladinski razvoj PRONI.

Hvala građanima i građankama Brčko distrikta, ali i medijima, što su prepoznali značaj ove tematike.

U razgovoru sa njima smo čuli da seksualne iznude ima i to od radnih mjesta do obrazovnih sfera, samo što se o tome uglavnom još uvijek ćuti.

Seksualno iznuđivanje (sextortion) je spoj seksualnog uznemiravanja i korupcije, koji kao takav još uvijek nije formalno – pravno prepoznat u zakonima u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će pojam seksualna iznuda ući u zakone i antikoruptivne strategije, da će žrtve prijavljivati seksualno iznuđivanje, te imati adekvatne mehamizme zaštite i podrške.

Podsjećamo, ulične akcije smo već organizovali u Sarajevu, Bijeljini, Banjaluci, Zenici, Modriči, Tuzli i Bosanskom Grahovu.

Helsinški parlament građana Banja Luka, uz podršku Centra civilnih inicijativa i USAID-a, implementira ovu kampanju, u okviru projekta “Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije”.

Više o našim istraživanjima u vezi seksualnog iznuđivanja i analizi pravnih propisa možete naći na  našem sajtu u rubrici Publikacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti