JAVNE LIČNOSTI POZIVAJU DA SE ODBACI RESTRIKTIVNI ZAKON U REPUBLICI SRPSKOJ: Ovo je put ka autokratiji!

Legendarna srpska glumica Svetlana Ceca Bojković, pisac i književni kritičar Gojko Božović, te profesori Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović i Filip Ejdus poslali su zajedničku poruku građanima i građankama Republike Srpske povodom usvajanja Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija RS, a koji je na dnevnom redu Narodne skupštine RS.

Oni su upozorili da na ovaj način vlast pokušava da suzbije osnovne građanske slobode i ugrozi medije i udruženja građana koja nisu pod kontrolom vlasti.

Smatraju da se takav zakon treba odbaciti snažnim gestom u javnosti.

„Mislim da je donošenje ovog zakona veoma opasno jer se na taj način ukidaju prava građana. Država kao što znamo postoji da bi služila građanima. Udruženja su velika ispomoć građanima u ostvarivanju njihovih građanskih ciljeva, ako hoćete i svakodnevnih ciljeva. Sada se politika meša u to. Ovo je put ka autokratiji, ka stezanju kaiša i ka kontroli vlasti u svim segmentima“, kazala je u video poruci glumica Svetlana Ceca Bojković.

„Društvo ne treba da se plaši sloboda ali treba da se plaši situacije u kojoj se slobode suzbijaju. Zakon o posebnom registru NVO u Republici Srpskoj jeste zapravo zakon o agentima stranog uticaja i jeste način da se suzbiju slobode u društvu, političke i građanske slobode, slobode organizovanja, sloboda govora. Zato verujemo da je važno pružiti podršku građanima i građanskim organizacijama u Republici Srpskoj koje su u proteklom periodu uradile mnoge stvari za društvo, za građane, za konkretne zajednice koje same institucije nisu učinile,“ poručio je Gojko Božović, pisac, književni kritičar i esejista.

On dodaje da su besmislene tvrdnje vlasti da udruženja koja se finansiraju iz inostranstva služe stranim interesima, jer se i sama vlast finansira iz istih izvora.

Profestor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović takođe ističe da je teza vlasti zbog koje se navodno usvaja ovakav zakon neodrživa jer se i sama finansira iz istih izvora.

Pogledajte i poslušajte još u video poruci šta je profesor rekao:

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Filip Ejdus smatra da ovaj zakon predstavlja ozbiljan udaraca demokratiju i demokratske tekovine, za ljudska prava i slobodu izražavanja.

“Ukoliko dođe do usvajanja to će biti legalizovanje cenzure i otvorenog lova na neistomišljenike u Republici Srpskoj. Ovaj zakon nije samo u suprotnosti sa Ustavom Republike Srpske i Ustavom Bosne i Hercegovine nego i sa elementarnim dokumentima međunarodne zajednice kao što su Evropska konvencija o ljudskim pravima i Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima”, kazao je u video poruci Ejdus.

Apelovao je i na poslanike u Republici Srpskoj da odbace takav zakon.

Poslušajte šta je još profesor rekao u video poruci:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti