Online akademija “Rodna ravnopravnost u procesu EU integracija”

Helsinški parlament građana (hCa) iz Banjaluke organizuje treću po redu online edukaciju pod nazivom  „Rodna ravnopravnost u procesu EU integracija“. Aktivnost je dio projekta „Akademija za ženska prava“ koji se implementira u saradnji sa Fondacijom Heinrich Bӧll.

Akademija će se održati u rasponu od 20. do 27. juna i uključivaće 4 zoom radionice u trajanju od 2 sata i čitanje literature/gledanje videa tokom drugih dana u navedenom periodu. Cilj ove aktivnosti jeste izgradnja kapaciteta među studenticama i studentima iz različitih gradova BiH da analiziraju, nadgledaju i zagovaraju unapređenje ženskih ljudskih prava tokom integracije naše zemlje u EU. Online Akademija organizovaće se za grupu od oko 15 učesnika/ca dajući im odgovore na pitanja:  šta je rodna ravnopravnost, kako biti aktivan akter u javnom i političkom životu i kako uticati na tekuće procese EU integracija u BiH iz rodne perspektive. Iako je trening namijenjen prvenstveno studentskoj populaciji, svi ostali zainteresovani su dobrodošli da nam se pridruže.

Kroz ovaj online kurs, vodiće vas predavač Dr Midhat Izmirlija uz podršku drugih trenera i trenerica. Predavanja neće biti samo teorijska. Prenos znanja u velikoj mjeri će se odnositi na lična iskustva, razmjenu znanja i što veću međusobnu interakciju.

Poslije treninga, svi zainteresovani će imati mogućnost pisati radove na zadanu temu koji će biti objavljeni i prezentovani široj publici. Svi objavljeni studentski radovi na internet platformama hCa će biti skromno nagrađeni. U ovom procesu imaće podršku i mentora. Kako bi prezentovali studentske analize i podijelili svoje informacije i znanje, studentice i studenti će također imati mogućnost planiranja svojih prezentacija kroz različite inicijative sa fakultetima, nevladinim organizacijama i novinarima.

Svi koji prođu ovu obuku postaju dio naše zajednice, te u zavisnosti od lične zainteresovanosti imaju priliku prisustvovati različitim događajima koje organizuje hCa. Osim toga, iako se akademija implementira online, studentice i studenti će imati priliku da se sretnu uživo u septembru kada ćemo osnovati ALUMNI grupu. Grupa će okupljati sve generacije studentica i studenata koji su prošli ovu obuku, te zajedno imati priliku kreirati nove aktivnosti. 

Ukoliko ste zainteresovani za Online akademiju, pošaljite nam svoje podatke uz objašnjenje zašto želite da pohađate ovu edukaciju na mejl adresu bilic@hcabl.org .

Veselimo se skorom upoznavanju i online učenju!
Helsinški Parlament Građana

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti