Online akademija za studente “Ženska ljudska prava i EU integracije”

Helsinški parlament građana (hCa) iz Banjaluke organizuje drugu po redu online Akademiju u sklopu projekta „Ženska ljudska prava i EU integracije“. Akademija će se održati u rasponu od 2. do 10. juna i uključivaće 4 zoom radionice u trajanju od 2 sata i čitanje literature/gledanje videa tokom drugih dana u navedenom periodu. Cilj ove aktivnosti jeste izgradnja kapaciteta među studentima iz različitih gradova BiH da analiziraju, nadgledaju i zagovaraju unapređenje ženskih ljudskih prava tokom integracije naše zemlje u EU. Online Akademija organizovaće se za grupu od oko 16 studenata dajući im odgovore na pitanja:  kako biti aktivan akter u javnom i političkom životu i kako uticati na tekuće procese EU integracija u BiH iz rodne perspektive. Dio obuke biće posvećen određenim poglavljima od značaja za pitanja ženskih ljudskih prava i kako organizacije civilnog društva utiču svojim zagovaranjem na pregovore.

Kroz ovaj online kurs, vodiće vas treneri Adnan Kadribašić i Rasim Ibrahimagić iz Sarajeva. Predavanja neće biti samo teorijska. Prenos znanja u velikoj mjeri će se odnositi na lična iskustva, razmjenu znanja i što veću interakciju između studenata.

Poslije treninga, zainteresovani studenti će imati mogućnost pisati radove na zadanu temu koji će biti objavljeni i prezentovani široj publici. Svi objavljeni studentski radovi na internet platformama hCa će biti skromno nagrađeni. U ovom procesu imaće podršku i mentora. Kako bi prezentovali studentske analize i podijelili svoje informacije i znanje, student će također imati mogućnost planiranja svojih prezentacija kroz različite inicijative sa fakultetima, nevladinim organizacijama i / ili novinarima.

Studenti koji prođu ovu obuku postaju dio naše zajednice, te u zavisnosti od lične zainteresovanosti imaju priliku prisustvovati različitim radionicama i događajima koje organizuje hCa. Za više informacija o aktivnostima projekta i drugim relevantnim dokumentima i događajima posjetite web platformu projekta.   

Više o Helsinškom Parlamentu Građana možete pročitati ovde.  

Projekat  „Ženska ljudska prava i EU integracije“ podržan je od strane Kvinna till Kvinna Fondacije.

Veselimo se skorom upoznavanju i online učenju!

Helsinški Parlament Građana

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti