“Za rodnu ravnopravnost je potrebno dvoje, by Selma Selman!”

Cilj projekta “Za rodnu ravnopravnost je potrebno dvoju, by Selma Selman” je podići svijest kod djece i tinedjžera o osnovnim principima rodne ravnopravnosti. Projekat se realizuje u partnerstvu sa poznatom bosahnskohercegovačkom i američkom likonovnom, medijskom i performance art umjetnicom, romskom porijekla, a koja djeluje i kao kulturna i socijalna aktivistkinja.  

Djevojčice i dječaci mogu da budu agenti promjena u pogledu diskriminatorih socijalnih normi, rodnih stereotipa kao i pokretači rodnih sukoba, te je potrebna kontinuirana edukacija djece u ovoj oblasti obzirom da obrazovni siste Zapadnog balkana ne pridaje dovoljno značaja ovim temama, te da često obiluje patrijarhalnim i stereotipnim stavovima po pitanju roda i pola.

U sklopu projekta planirane su radionice za djecu uzrasta od 7-18 godina u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu. Prva radionica će okupiti djecu uzrasta od 7-14 godina, i obuhvatat će teme: Zanimanja i rodni stereotipi, Žene liderke u mojoj sredini, Nasilje nije rješenje (kako prepoznati i odgovoriti na rodno zasnovano nasilje).

Druga radionica će okupiti djecu uzrasta od 14-18 godina, i obuhvatat će teme: Ravnopravnost u digitalnom svijetu, Online diskriminacija i Rodno odgovorni jezik.

U sklopu radionica planiran je i performans “Pismo Omeru”. Cilj performansa “Pismo Omeru”  je obraćanje muškarcu (Omeru) koji predstavlja metaforu za patrijarhalni sistem. Na poetičan način umjetnica, Selma Selman, ukazuje na problematiku djevojčica, djevojaka i žena koje žive u nejednakom društvu koristeći postojeće lokalne statistike. Performans se sastoji od čitanja pisma u javnom prostoru kao i postavljanje zastave koja na sebi ima odštampane stihove iz pisma Omeru.

Projekat je finansijski podržan od strane GIZ ureda u BiH (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.