Regionalne NVO: Danas je 30. godišnjica od tragične smrti Srđana Aleksića, stvarnog heroja rata

Osnivači Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” podsjećaju javnost da se danas, 27. januara 2023. godine, navršava 30 godina od tragične smrti Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja kojeg su  ubili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) jer je spasio život svom sugrađaninu Alenu Glavoviću.

Dana 21. januara 1993. godine četvorica pripadnika VRS počeli su da maltretiraju i tuku Alena Glavovća. Srđan Aleksić im je prišao i rekao da ostave čovjeka na miru, na šta su se oni okrenuli prema njemu i počeli da ga krvnički prebijaju i udaraju kundacima pušaka. Srđan je pao u komu i nakon šest dana izdahnuo u bolnici. Alen Glavović je uspio da pobjegne i on danas sa porodicom živi u Švedskoj. Svake godine on posećuje Srđanov grob i ostavlja cvijeće na njemu.

Srđanov otac, Rade Aleksić, tada je napisao čitulju u kojoj je naveo: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”. “On je štitio čovjeka, i ja sam ponosan na njega”, kazao je Rade Aleksić u jednom intervjuu.

Srđanovo ubistvo desilo se u centru Trebinja, u blizini policijske stanice i gradske pijace, naočigled svih. U Trebinju je vladala zavera ćutanja, sve do 2007. godine, kada su novinari iz regiona počeli aktivno da pišu o sudbini Srđana Aleksića. Potom je Srđan postao simbol i stvarni heroj ratova iz devedesetih godina. Gradovi na postjugoslovenskom prostoru počeli su nazivati ulice, bulevare, pasaže… imenom Srđana Aleksića.

Rijetki Trebinjci su pričali da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu, protestovao i bacio pušku. Ispričali su i da je i prire tragičnog dana, on u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca. Njegov sugrađanin Ljubiša Gluščević rekao je da Srđan zaslužio spomenik “veći od Njegoševog i Dučićevog”, jer je odbranio čast i obraz Trebinja u zlim vremenima.

Srđan Aleksić imao je 26 godina kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

            “Srđova pogibija ima poruku, poruku za budućnost, poruku čovjeka za čovjeka. Mi koji živimo treba da vidimo tu poruku, da je gajimo i da je koristimo, kao nešto što će pomoći da dobro zavlada”, rekao je u dokumentarnom filmu “Srđo” u produkciji Radio-televizije Srbije iz 2007. godine, njegov otac Rade.

Riječima Srđanovog oca: “Srđana nema, postojimo mi živi. I odajući priznanje određenom djelu, mi u stvari određujemo sebe i svoj život”.

Upravo iz tih razloga su Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“ iz Hrvatske, prošle godine ustanovili Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”. Njegov čin i ime simbolizuju vrijednosti koje nastoji da afirmiše i ova regionalna novinarska nagrada, a to su građanska hrabrost i odgovornost, solidarnost, ljudskost, pravo na slobodu mišljenja, pravo da se bude drugačiji.

Nagrada se dodeljuje novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u tri kategorije: za novinarsku hrabrost i izuzetnost, za doprinos zajednici i za medije.

Nagrade su uručene na svečanosti u Banjaluci, 10. decembra 2022. godine, na Međunarodni dan ljudskih prava, a dobitnici su Viktor Ivančić, Tamara Skrozza i portal KRIK.

Osnivači nagrade obavezuju se da će tu tradiciju održati i u narednim godinama.

Banja Luka/Novi Sad/Zagreb/Podgorica, 27. januara 2023. godine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti