Saopštenje povodom napada na aktiviste i novinare u Banjaluci – Inicijativa za Kuću ljudskih prava Banjaluka

Mi, organizacije okupljene oko Incijative za Kuću ljudskih prava, osuđujemo sinoćne napade na novinare i aktiviste u Banjaluci.
Takođe, izražavamo protest što policija nije adekvatno reagovala da zaštiti građane, njihovu bezbjednost i slobodu kretanja.

Pozivamo sve nadležne institucije da zaista urade svoj posao i što je moguće prije procesuiraju napadače koji su sinoć napali aktiviste i novinare i time pošalju jasnu poruku da je takva vrsta ponašanja nedopustiva u demokratskom društvu.

Osuđujemo i atmosferu straha koja je kreirana prethodnih dana kroz govor mržnje i njeno podsticanje u javnosti, koji su pronosili i podsticali i nosioci zvaničnih funkcija u Republici Srpskoj i Gradu Banja Luka, te koji su svojim izjavama doprinijeli sinoćnim napadima, jer su stvorili okvir i dali alibi za fizičke napade na neistomišljenike.

Tražimo hitnu reakciju javnih organa i odgovornost svih pojedinaca i grupa uključenih u širenje mržnje i nasilje, policijskih službenika koji na nasilje nisu reagovali te svih onih koji su pozivali i podsticali na mržnju i linč.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti