SAOPŠTENJE povodom prekida saradnje sa Gradom Banjaluka zbog neprimjerenih izjava gradonačelnika Stanivukovića

Helsinški parlament građana, kao organizacija koja od osnivanja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava, ne može i ne želi ignorisati izjave prvog čovjeka grada Draška Stanivukovića koji je svojim izjavama doprinio atmosferi linča prema LGBT aktivistima/njama i novinarima/kama.

Takođe, u mjesecu martu u kojem se provodi kampanja „Za život žena“ izjave Gradonačelnika poput: „Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti“ su, u najmanju ruku, sramotne i stoga Helsinški parlament građana otkazuje sve ranije najavaljene aktivnosti u sklopu ove kampanje, uključujući i panel zakazan za danas, 20. marta u 18.00 časova u „Staklencu“, pod nazivom „Inspirativne žene – Koliko smo ravnopravne?“.

Podsjećamo da je patrijarhat oblik društvene ogranizacije koji obilježava potpuna dominacija muškaraca nad ženama koja se izražava kroz različite društvene prakse i običaje. Svaka četvrta žena je na svojoj koži iskusila tu dominaciju, i da ovakve izajave gradonačelnika mogu biti shvaćene i kao opravdavanje nasilja koje žene trpe u svojim porodicama.

Skrećemo pažnju da patrijarhat opresivno djeluje i na muškarce koji ne dijele vrijednosti patrijarhalne idelogije i nisu ili nemaju pristup pozicijama moći i odlučivanja.

U Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj su na snazi različiti zakoni i propisi kojima se štite prava žena na slobodu izbora, izražavanja i odlučivanja, kao i sva druga prava koja, ovakvim izjavama, bivaju dovedena u pitanje.

U konačnici, ne želeći da oskrnavimo ono što su nam u nasljeđe ostavile mnogobrojne odvažne i slobodnomisleće žene, naše majke, bake i prabake, otkazujemo naše učešće u kampanji „Za život žena“ koja se provodi u gradu koji ne samo da propagira retrogradne vrijednosti nego nije u stanju ni da u javnom prostoru zaštiti žene i djevojke, šaljući tako sliku o Banjaluci kao konzervativnom, zatvorenom i mjestu opasnom po život za sve one koji se ne uklapaju u konstruisanu sliku tradicionalnih, patrijarhalnih i porodičnih vrijednosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti