Sastanak izmedju Helsinškog Parlamenta građana i IFRC u Sarajevu

U Sarajevu je održan sastanak između predstavnice Helsinškog Parlamenta građana Banja Luka i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) s ciljem unapređenja saradnje rodnih pitanja i pitanja osjetljivih kategorija ljudi tokom kriznih situacija. Na sastanku su prisustvovali Shamsudin Muhidinov, Direktor programa upravljanja katastrofama i Nemanja Zekić, Projekt Menadžer.

Na sastanku je predstavljena publikacija “Rod u civilnoj zaštiti”, koja pruža sveobuhvatan uvid u rodne aspekte civilne zaštite i kriznog menadžmenta. Publikacija je dostupna na ovom linku.

Razmatrani su različiti aspekti saradnje između Helsinškog Parlamenta građana Banja Luka i IFRC-a. Dogovoreno je da se saradnja intenzivira, ne samo na prostoru Bosne i Hercegovine nego i na prostoru Jugo-istočne Evrope na kojem djeluje IFRC. Diskutovane su strategije i konkretni koraci za unapređenje rodne ravnopravnosti i podrške osjetljivim kategorijama tokom kriznih situacija, uključujući edukaciju i treninge. Također, Istaknuta je važnost regionalne saradnje i razmjene iskustava kako bi se osigurala efikasnija pomoć i podrška svim ugroženim kategorijama tokom kriznih situacija. Obe strane su izrazile spremnost za intenzivniju saradnju, a planiran je i naredni sastanak kako bi se osigurala efikasna realizacija dogovorenih aktivnosti.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti