ŠUTNJA NIJE ZLATO!!!

Aktivisti i aktivistkinje Helsinškog paralmenta građana su u subotu, 26.11.2016. u Banjaluci prikupljali potpise za peticiju kojom se traži pooštravanje članova Krivičnih zakona u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom.

Građnska akcija se provodi u sklopu kampanje “Šutnja nije zlato” kojom se obilježava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom, a nakon prikupljanja potpisa u 10 gradova u BiH, peticija će biti predata nadležnim institucijama, kao izraz volje građana i građanki.

Na ovaj način su građani I građanke BiH uputili direktan poziv vlastima da izmjene krivične zakone u BiH, pooštre kazne za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te usklade krivično zakonodavstvo sa potpisanim Konvencijama Vijeća Europe u UN-a.

Svi koji nisu bili u mogućnosti potpisati peticiju u subotu, to mogu učiniti i putem internet na linku: http://stop-nasilju.ba/online-peticija/

Link za video kampanju “Šutnja nije zlato” možete preuzeti: http://www.youtube.com/watch?v=R6L0Q5z1vfo&feature=youtu.be

Projekat podizanja svijesti kod građana i vlasti u svrhu prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u BiH provodi se od 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra- Međunarodnog dana ljudskih prava.

Koordinirajuća organizacija kampanje “Šutnja nije zlato” je udruženje Žene ženama iz Sarajeva.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti