8. decembar – Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH

Povodom obilježavanja 8. decembra – Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini Helsinški parlament građana i Fondacija Udružene žene , članice Inicijative Mir sa ženskim licem, sa volonterima/kama i studentima/cama Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kao i članovima/cama Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske su održale uličnu akciju podjele promotivnog materijala i na taj način smo ukazali na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sjećanju, bez spomenika ili dana kada bismo ih se sjećali i otrgli od zaborava.

Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u BiH ubijena je 9901 žena, što čini 10,31% od ukupnog broja stradalih u ratu i 25 procenata civilnih žrtava rata. Njihova imena se rijetko ili gotovo nikako ne nalaze na spomenicima i memorijalima, a sjećanje na njih čuvaju samo članovi porodice ili bliski prijatelji.

Članice Inicijative Mir sa ženskim licem, danas širom BiH obilježavaju Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini i na taj način, još od 2014. godine ukazuju na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sjećanju, bez spomenika ili dana kada bismo ih se sjećali i otrgli od zaborava.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti