Eko-feministička konferencija

Predstavnica HPG BL zajedno sa partnerskom organizacijom Centar za životnu sredinu prisustvovala je eko-feminističkoj konferenciji u Tuzli. Ekološke aktivistice iz svih krajeva Bosne i Hercegovine uz podršku Fronta slobode razgovarale su o uspostavljanju jedinstvene ekofeminističke platforme Ekofem BiH za borbu protiv ekološkog nasilja.
Bio je to vrhunac aktivnosti koje su trajale prethodne dvije godine u pandemijskim uslovima i prvi susret uživo aktivistica koje čine ovu platformu. Susret je okupio žene, ali i muškarce, koji su bitan dio svog vremena i života posvetili brizi za okolinu i borbi za javne resurse.

Ono što je jedinstveno za ovaj susret jeste objedinjavanje ekološkog aktivizma i feminizma. Upravo su žene najčešće bile te koje su pokrenule borbu za bosansko-hercegovačke rijeke, šume, zrak i tlo i u toj borbi pobjeđivale. Na taj način su se istakle kao liderice svojih zajednice i pridonijele jednakosti žena u društvu, objedinjavajući ekološke i feminističke ciljeve.
Susreti su zatvoreni dogovorom o nastavku suradnje i međusobnoj podršci. Na kraju susreta učesnice i učesnici su se složili kako kroz ekološku borbu zapravo razvijamo sustav brige i podrške jedni drugima te da je iza svih nas zajedno zapravo mnogo malih pobjeda koje čine jednu veću sliku uspješne aktivističke, ekološke i feminističke borbe.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti