Od urbane mobilnosti do teških metala

Dvodnevna radionca za novinare i novinarke “Važnost i uloga medija u zaštiti životne sredine” završena je predavanjem o „teškim metalima“ sa osvrtom na aktuelne pokušaje eksploatacije nikla i kobalta na planini Ozren i mjestu Jezero.

Zoran Poljašević, inženjer zaštite životne sredine, novinare/ke je upoznao sa dešavanjima na Ozrenu kada je firma Medeni brijeg iz Bijeljine, pod pokroviteljstvom “Lykos Balkan Metals”, počela sa geološkim istraživanjima na lokalitetu Ozrena, ali su je u tome spriječili lokalni stanovnici.

Poljašević je obajsnio da je obrada teških metala ekstremno opasna i da trajno može uništiti staništa, odnosno prirodu.

Iako su geološka istraživanja zaustavljena, Poljašević sumnja da je to samo privremno, jer je potražnja za niklom, i drugim teškim metalima, ogromna, jer se ovaj metal koristi za proizvodnju baterija za električne autobomobile čija proizvodnja i upotreba u Evropi konstantno rastu.

„Za jednu elektro-bateriju za kola potrebno je 15 kilograma nikla čija cijena na tržištu stalno raste“, rekao je Poljašević dodajući: „Ako se krene sa eksploatacijom teških metala, na vodu zaboravite!“

Na radionicama se razgovaralo i o održivoj urbanoj mobilnosti i novim inicijativama za zaštitu rijeka u BiH, a novinarke i novinari iz različitih medija u BiH imali su priliku razmijeniti iskustva i mišljenja i sa Andrejem Dimitrijevićem, novinarem hrvatskog portala Telegram, koji  je, ove godine, dobio  nagradu Velebitska degenija, koja se u Hrvatskoj, od 1998. godine, dodjeljuje  za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode. Predstavljen i im je i konkurs za regionalnu novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ za koju će moći konkurisati i medijski tekstovi na temu zaštite životne sredine.

Ciklus radionica koje smo organizovali zajedno sa Centrom za životnu sredinu, započeli smo u Pecki, a završili u Banjaluci. Organizaciju radionica podržao je journalismfund.eu.

Hvala svim medijima koji su prisustvovali radionicama i u Banjaluci i u Pecki i nadamo se da ćemo čitati više o ovim temama.

Nezavisne novine doku.ba Impuls BN televizija Gerila.info Poslovni portal Capital.ba eTrafika.net AbrašMEDIA Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) BUKA Al Jazeera Balkans Blic

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti