Nova godina i novi prioriteti za ravnopravnost polova

Evropski Institut za ravnopravnost polova- EIGE nastavlja sa stalnom posvećenosti unapređenju rodne ravnopravnosti, ali ove godine sa fokusom na Evropski zeleni dogovor i životnu sredinu.  Postoji jaka povezica između Evropskog zelenog dogovora, odnosno brige za životnu sredinu i rodne ravnopravnosti. „Ako EU želi da uspješno brine o zelenim politikama, moramo napraviti mjesta za žene i djevojke da budu dio ove transformacije“, riječi su potpredsjednika Evropske komisije Frans Timmermans.

Potpredsjednik Timmermans predvodi rad Evropske komisije na Evropskom zelenom dogovoru koji je jedan od ključnih tematskih prioriteta EIGE-a, ali i mnogih drugih EU institucija za 2023. godinu.

Globalno, žene obezbjeđuju egzistenciju za svoje porodice i istovremeno upravljaju okolinom. Kako god, njihovo znanje je često zanemareno i ne smatraju se agentima promjene. Stoga je neophodna rodna analiza upravljanja životnom sredinom, sagledavajući rodne aspekte upotrebe prirodnih resursa (voda, šume, zemljište, itd.), potrošnja usluga i dobara (transport, hrana, itd.) i iskustva degradacije životne sredine (zagađenje, hemikalije, gubitak biodiverziteta, itd.). Žene i muškarci bi trebali biti jednaki akteri u upravljanju životnom sredinom, uključujući jednako učešće u procesima donošenja odluka i politika.

Upravo sada, ukorijenjeni rodni stereotipi , rodne razlike u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) su pokretački faktori nevoljnosti žena i djevojčica da aktivno učestvuju u ovim oblastima. Žene sa svim svojim vještinama, inovacijama i različitostima – mogu pomoći u oblikovanju moderne stvarnosti.

Izvor: EIGE.europa.eu

Fotografija: thegef.org

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti