Omladinski kamp “Mir, demokratija i ljudska prava” na Aland-u

Omladinski kamp pod nazivom “Mir, demokratija i ljudska prava” organizovan je u okviru Omladinskog programa Evropske unije koji je posvećen omladinskim razmjenama i eduklativnim kampovima.
Jedan od brojnih omladinskih kampova ove godine organizovan je od 15. do 22. jula i u Finskoj, na ostrvu Aland na inicijativu organizacije “Aland peace Institute”.
Pored predstavnika Alanda, Kampu su prisustvovali i članovim omladinskih organizacija iz Srbije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine.
Aktivisti programa za mlade Helsinškog parlamenta građana Banja Luka su predstavili omladinska pitanja u BiH po pitanju obrazovanja, zapošljavanja, ljudskih prava, političkog učešća i aktivizma uopšte.
Mladi iz različitih zemalja su razmijenili iskustva o radu nevladinih organizacija, poštivanju ljudskih prava i demokratskih principa u njihovim zemljama, ali su i u okviru Internacionalnih večeri imali priliku da saznaju više o različitim kulturama i tradicijama. Domaćini su se potrudili da predstave svoje istorijske, kulturne i socijalne znamenitosti serijom različitih aktivnosti za vrijeme omladinske razmjene.
Pošto se ove godine obilježava 150-godišnjica demilitarizacije alandskih ostrva, učesnici Kampa su u glavnom gradu Alanda, Mariehamn-u, kreativnim performansom obilježili ovaj datum značajan u istoriji Alanda što je bila i posljednja aktivnost ovog Kampa.
Obzirom da su se na Kampu okupile organizacije sli;nih interesovanja, dogovoreni su i koraci buduće saradnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti