Seminar o holokaustu

Švedski institut, Ambasada Švedske i Helsinški parlament građana Banjaluka organizovali su u Banjaluci, prvog septembra 2006. godine seminar o istoriji holakausta pod nazivom «Jedan čovjek može promijeniti svijet».
Cilj ovog seminara je bio upoznavanje sa problemom holkausta kroz podsjećanje na švedskog diplomatu Raula Valenberga, koji je 1944. godine u Mađarskoj spasio desetine hiljada Jevreja rizikujući time i svoj život.
O savremenom izučavanju ovog problema govorio je profesor Pol Levin sa Univerziteta u Upsali, koji je naglasio da pitanje holokausta nije samo vezano za Jevreje niti za Drugi svjetski rat, nego je dio cjelokupne istorije Evrope i zbog toga ne smije pasti u zaborav. O holokaustu na ovim prostorima govorio je profesor savremene istorije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu doktor Ivo Goldštajn.Na seminaru su o dosadašnjim iskustvima izučavanja holokausta govorili i direktor Međunarodnog i multireligijskog i interkulturalnog centra fra Marko Oršolić i predsjednik jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, zaključivši da se o ovome nedovoljno zna.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti