Peticija za podršku ženama i očuvanju poslova u EU

COVID- 19 kriza teško je pogodila sve Evropljane. Ali njegov ekonomski uticaj pogađa žene teže od muškaraca. Iako su na početku krize  žene kao medicinske radnice i prodavačice u supermarketima dobijale aplauze, ovakav vid podrške veoma je u mali u odnosu na stvarne mjere koje im mogu pomoći. Poslednje statistike iz EU, govore da trenutno žene gube posao mnogo češće od muškaraca. Mnoge rade u oblasti turizma, u  hotelima, restoranima, maloprodaji i drugim granama koje su pogođeni krizom.

U martu je skoro pet puta više žena izgubilo posao od muškaraca. Povrh toga, žene obavljaju najveći dio neplaćenog posla koji je aktuelan zbog zatvorenih škola i ustanova za brigu o djeci i bolesnim članovima porodice. U Njemačkoj je izračunato da roditelji troše minimum tri sata dnevno pomažući djeci. U 82% slučajeva roditelji su značili majke. Zbog ove dodatne količine posla u kući, žene jedva imaju vremena sudjelovati u javnoj raspravi i učestvovati u procesu donošenja odluka. Akademske studije u EU pokazuju da su tokom COVID krize, ženske naučnice predale samo polovinu istraživačkih radova u naučnim časopisima u odnosu na prethodni period 2019. Muške kolege predale su više radova u odnosu na isti period 2019. Žene imaju manje vremena nego ikada ulagati u svoje karijere – dok porast nezaposlenosti ostavlja kompanijama širok izbor za zapošljavanje uglavnom muškaraca.

Posljedice pandemije pretvaraju se u ogromnu krizu za prihod žena, njihovu životnu zaradu, penzije, te sveukupno učešće i moć u društvu. Sada je vrijeme da se ovaj trenutak pretvori u priliku za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Europska komisija i Evropski parlament razvijaju instrument za oporavak od krize u iznosu od 500 milijardi eura. Ovaj investicioni plan za novo pokretanje i modernizaciju ekonomije, oblikovaće budućnost Evrope borbom protiv klimatskih promjena i uvođenjem zelene i digitalne transformacije. To je apsolutni prioritet Evropske Unije, ali postoji upozorenje: u digitalnom i energetskom sektoru dominiraju muškarci. Bez dodatnih mjera, ovaj instrument ekonomske podrške neće ponuditi posao ženama koje gube poslove. To bi moglo prerasti u program preraspodjele radnih mjesta i dohotka koji se prenosi sa žena na muškarce. Tako će ovaj instrument povećati siromašenje radnica, a finansiraju ga evropski porezni obveznici od kojih su polovina žene. Ovo je primjer nenamjernih posljedica koje nastaju kada perspektiva rodne ravnopravnosti nije uključena i primijenjena tokom planiranja mjera za oporavak.

Kao odgovor na ovo, žene koje rade u Evropskim institucijama i civilne organizacije pokrenule su peticiju u kojoj pozivaju Europsku komisiju i Evropski parlament da se pobrinu da se barem polovina iznosa instrumenta za oporavak  utroši na rad žena i unapređenje ženskih prava, kao i ravnopravnost žena i muškaraca. Zadatak Evropskih institucija je osigurati implementaciju čl. 23. Evropske povelje o osnovnim pravima: „Jednakost žena i muškaraca mora se osigurati u svim oblastima, uključujući zapošljavanje, rad i plate“. Traži se od Evropskih Institucija da djeluju u skladu sa Strategijom za ravnopravnost polova Evropske komisije usvojenoj u martu 2020. godine.

Peticiju je organizovala Alexandra Geese, članica Evropskog Parlamenta i može se potpisati na ovom linku:
https://you.wemove.eu/campaigns/halfofit-we-demand-half-of-the-corona-funds-for-women

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti