SAOPŠTENJE: Dok Vlada RS poziva na javnost rada neprofitnih organizacija, sama radi u tajnosti

Iako bi rad Vlade Republike Srpske trebao biti transparentan, otvoren i dostupan javnosti u procesu donošenja odluka, to se, kako je činjenično potvrđeno i ovih dana, nije desilo ni onda kada se na  transparentan rad prozivaju drugi – mediji i organizacije civilnog društva.

Naime, na osnovu šturih informacija do kojih su došli mediji, Vlada RS je u tajnosti utvrdila Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i uputila ga na dalje usvajanje u Narodnu skupštinu RS, kršeći pravila i procedure za donošenje zakona.

Ostalo je nejasno:

  1. Na kojoj tačno sjednici je utvrđen taj prijedlog?
  2. Ko je prisustvovao sjednici?
  3. Koji su zaključci?
  4. Zašto je sve urađeno u tajnosti?

Smatramo da je nedopustivo da se ovako važne odluke donose “pod velom tajne” i “preko noći”.

Umjesto što u tajnosti utvrđuje Prijedlog zakona, Vlada RS kao i svi nadležni, trebali bi raditi na stvaranju i jačanju slobode govora i boljeg okruženja u kojem se udruženja prepoznaju kao kredibilni akteri u zaštiti ljudskih prava, borbi protiv korupcije i nasilja, te promovisanju demokratije.

Podsjećamo da su mnoge odredbe sad već Prijedloga zakona, diskriminatorne i opasno zadiru u ustavom zagrantovana prava na slobodu udruživanja, političkog i aktivističkog djelovanja, što je, u svom mišljenju, potvrdila i Venecijanska komisija, ali i druge međunarodne organizacije i institucije.  

Udruženja će ostati korektori vlasti, te očekujemo jasne odgovore na pitanja u vezi oprečnih informacija o sjednici Vlade RS i utvrđivanju Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Helsinški parlament građana poziva poslanike u Narodnoj skupštini RS da odbace Prijedlog zakona, glasajući protiv zakona koji je ne samo rezultat problematičnih tajnih procedura, nego direktno krši osnovna ljudska prava i slobode građana/ki u Republici Srpskoj i predstavlja ozbiljnu prepreku na putu ka EU.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti