Šta je seksizam i kako ga prepoznati?

Iako Helsinški parlament građana na svojoj web stranici ima rubriku „Stub Srama“ gdje se seksistički govor može prijaviti, te prijave su bile izrazito rijetke. Možda baš zato jer je već dugo vremena seksizam pomalo nalik na Meryl Streep iz nekog novog filma: isprva ne shvatite da je to ona.

Seksizam je svaki oblik izražavanja (čin, riječ. slika, gest) koji se temelji na ideji da su neke osobe, najčešće žene, inferiorne zbog svog pola. U Bosni i Hercegovini, seksizam, kao vid diskriminacije, gotovo je svakodnevna pojava. Muškom seksizmu žene su izložene na poslu, u institucijama vlasti, na ulici, ali najčešće ga ne prepoznaju.

Često se događa da žena napusti zabavu, sjedne na autobus, dođe kući, legne u krevet, ugasi svjetla, a onda se odjednom naglo uspravi, upali svjetla i shvati: “Čekaj malo! Pa ono je bila uvreda, to je seksizam!!”  Ponekad je lako zaboraviti da je seksizam duboko ukorijenjen u našem društvu, da je spretno upakovan u humor, da ga zapravo smatramo normalnim, a ne bismo trebali. Ili, još gore, da ga niti ne prepoznajemo.

Najveći problem je to što nikada ne možete do kraja biti sigurni o čemu se tu zapravo radi. Vrijeđaju li vas namjerno ili ni oni sami nisu svjesni diskriminacije? Kako reagovati? Ako se naljutite, hoće li vas doživjeti kao histeričnu vješticu? Koja je onda alternativa? Slegnuti ramenima i praviti se da se ništa nije dogodilo? Možda je u takvim situacijama najbolje zaigrati na kartu bontona. Zamislite da ne postoji podjela na muškarce i žene – svi smo, eto, jedna ´ekipa´. I recimo da je jedan član te ekipe, pa, nepristojan prema drugom članu ekipe. Ne razmišljajte o tome kao seksizmu već o… pa, manjku dobrog odgoja. Ako žena kaže “Oprostite, ali to mi se učinilo prilično nepristojnim”, muškarcu nema druge nego da se izvini. Krenimo prepoznavati i reagovati na govor mržnje.

Upravo je to cilj naše stranice “Stub srama”, koja upire prstom u najgore primjere iz “dnevne ponude” u BiH medijima, reklamnim kampanjama te “biserima” političara i drugih istaknutih osoba iz javnog života. Pogledajte na www.hcabl.org/stub-srama/ ko je i zbog kakvih izjava osvanuo na ovoj stranici ili nam prijavite seksistički govor koji vam je zasmetao.

Lako je zažmiriti pred diskriminacijom i praviti se da je to tuđi problem. Seksizam je globalni problem i krajnje je vrijeme da mu stanemo u kraj.

Fotografija: https://www.liberties.eu/

Izvori:
https://www.libela.org/ – Odlomak iz knjige “How to be a woman” Caitlin Moran
https://www.coe.int/hr/web/human-rights-channel/stop-sexism https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/seksizam-nas-svagdasnji/

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti