Bosna i Hercegovina se pridružila Mehanizmu civilne zaštite EU

Bosna i Hercegovina postala je  punopravna članica  EU Mehanizma civilne zaštite  – evropskog okvira solidarnosti koji pomaže zemljama pogođenim katastrofom.

EU  komesar za upravljanje krizama Janez  Lenarčič je bio u Sarajevu kako bi službeno potpisao sporazum u ime Evropske unije kojim se zemlji daje zvanično članstvo u Mehanizmu. Brojne institucije u BiH godinama već prolaze strukturne i transformacije svog rada, a na red je došla i institucija koja pruža hitne odgovore na krizne situacije. Ovakvi sektorski pristupi prilika su  da se rodna dimenzija integriše u rad svih vladinih tijela i u sva područja politike.

S tim u vezi, podsjećamo da je Helsinški parlament građana BL analizirao specifične ranjivosti i potrebe ljudi tokom i nakon krize. Upravo zato je nastao vodič „Rodna analiza odgovora na krizne situacije u BiH“, koje se radilo tokom mjeseca oktobra, novembra i decembra 2021. Prikupljali su se podaci vezani za strukturu, članstvo i donošenje odluka u sistemu civilne zaštite (CZ) u Bosni i Hercegovini, a zatim su se analizirali iz perspektive rodne odgovornosti i osjetljivosti.

Cilj vodiča je namjera da se kroz podatke sa terena, koji su osnova za analizu, daju preporuke za unaprjeđenje postojećih praksi. Na osnovu analize stanja na terenu, sastavljen je vodič koji sadrži šire objašnjenje konteksta problema i konkretne preporuke za integraciju rodne perspektive u rad civilne zaštite i aktivnije učešće žena u ovim tijelima. Postanjem punopravne članice Mehanizma Bosna i Hercegovina će unaprijediti evropsku regionalnu spremnost za hitne slučajeve i kapacitete za spašavanje, a nadamo se uzimati u obzir da krize različito pogađaju muškarce i žene, kao i druge ranjive kategorije stanovništva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najnovije vijesti